Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Δύσκολη η αποφυγή μνημονίου

Κύπρος: Δύσκολη η αποφυγή μνημονίου


Εφικτή είναι η λήψη τραπεζικής βοήθειας από το μηχανισμό στήριξης (EFSF) χωρίς μνημόνιο βάσει προϋποθέσεων, όμως, που δεν φαίνεται να πληροί η Κύπρος.
Όπως σημειώνει η StockWatch, βασική προϋπόθεση είναι η χώρα που λαμβάνει βοήθεια «να αποδείξει ότι έχει αξιόπιστο ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως για παράδειγμα σεβασμό των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει στο πρόγραμμα σταθερότητας και επαρκή ικανότητα αποπληρωμής του δανείου που θα λάβει από το EFSF», αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές που...
έχει δημοσιεύσει το EFSF.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Στεφάνου, Ανώτερο Οικονομολόγο για Χρηματοοικονομικά Θέματα στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Κύπρος υπό κανονικούς όρους δεν πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει βοήθεια χωρίς μνημόνιο και αυστηρούς όρους.

«Δεν έχουμε πείσει τους Ευρωπαίους για την αξιοπιστία μας, κάτι που δεν θεωρώ παράξενο δεδομένων των συγκεχυμένων μηνυμάτων που στέλνει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε στη StockWatch, μιλώντας υπό την προσωπική του ιδιότητα.

Οι εξελίξεις με την Ισπανία, που ζητά βοήθεια €80 δισ. για τις τράπεζες της, έχοντας ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης, ίσως ευνοούν την Κύπρο, καθώς η Ευρώπη δεν επιθυμεί την ένταξη άλλης μιας χώρας της περιφέρειας στο μηχανισμό – ιδίως του μεγέθους της Ισπανίας.

«Οι συγκυρίες με την Ισπανία μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτό το στάδιο αφού τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) ευρωπαϊκά όργανα και χώρες δεν θέλουν την ένταξη περισσοτέρων χωρών στο Μηχανισμό. Φυσικά άλλη ιστορία είναι εάν πρέπει να λάβουμε βοήθεια χωρίς ένα περιεκτικό μνημόνιο. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα χρειαστούμε πλήρες πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα εάν είναι καλή ιδέα να ληφθεί μεγαλύτερη βοήθεια από αυτή που χρειάζεται σήμερα η Λαϊκή, για πάσα ενδεχόμενο ο κ. Στεφάνου, απάντησε:

«Ναι, και κατά ακρίβεια είναι πολύ πιθανό η βοήθεια αυτή να συνοδεύεται από διεξοδικό έλεγχο των χαρτοφυλακίων όλων των τραπεζών μας (όπως έγινε και στην περίπτωση άλλων χωρών)».

«Ο κίνδυνος από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγάλος, γι' αυτό καλό θα είναι να υπάρχει η πιθανότητα δανεισμού μεγαλύτερου ποσού από αυτό που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις επιλογές που έχει το κράτος για χρηματοδότηση του χρέους και του ελλείμματος για το υπόλοιπο του 2012 και του 2013, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι μόνες άλλες λύσεις είναι δύο: Διακρατικά δάνεια από φιλικές χώρες και πώληση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης για φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Κύπρου.

«Με φοβίζουν όμως οι τυχόν "αόρατοι" όροι που θα τεθούν σε τέτοια περίπτωση, καθώς και το γεγονός ότι το μόνο που κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να μπαλώσουμε (προσωρινά) τις δημοσιονομικές μας τρύπες χωρίς να πάρουμε σοβαρά μέτρα οικονομικής εξυγίανσης», είπε.

Μεταξύ των στόχων του EFSF είναι να παρέχει χρηματοδότηση στα κράτη μέλη προκειμένου να υποστηρίξουν συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η ικανότητα της χώρας, ωστόσο, να επιστρέψει το δάνειο που της χορηγείται θα πρέπει να εξασφαλίζεται από ένα υγιές πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και την ύπαρξη ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στις «κάθετες» προϋποθέσεις λήψης βοήθειας από το EFSF περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για αναδιάρθρωση του τραπεζικού ιδρύματος που λαμβάνει βοήθεια.

Και στις «οριζόντιες» προϋποθέσεις, περιλαμβάνονται βελτιώσεις στο εποπτικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: