Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το εφιαλτικό σενάριο των διαδοχικών εκλογών!

Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σύντομα και σε τρίτη εκλογική διαδικασία. 
Την πρόβλεψη αυτή έκανε το Reuters σε εκτενές τηλεγράφημα του, αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας και τις προοπτικές της, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, αν επαληθευτεί, τότε αυτό, πρακτικά, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια απίστευτη δίνη, από την οποία είναι άγνωστο πώς και κυρίως πότε θα βγει. Γιατί η νεώτερη ιστορία έχει διδάξει κατά τρόπο δραματικό που οδηγούν τέτοιου είδους ανώμαλες περίοδοι σε πολιτικό επίπεδο...

Το ενδιαφέρον στοιχείο του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος, όμως, έχει να κάνει με μια ουσιαστικά… παράλειψη του. Δεν αναφέρει ξεκάθαρα αν η χώρα θα πάει σύντομα και σε τρίτες κάλπες επειδή δεν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση ή επειδή θα… προκύψει.
Δηλαδή, αφήνεται να εννοηθεί ότι ίσως οδηγηθούμε και πάλι σε εκλογές, επειδή η νέα κυβέρνηση – όποια κι αν είναι αυτή – δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, είτε αυτό «περνάει» μέσα από το Μνημόνιο, είτε όχι.
Κι αυτό γιατί οι συνθήκες δεν θα της το επιτρέψουν. Αυτό, όμως, με τη σειρά του, πρακτικά, συνεπάγεται ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, αφού ο πολιτικός της χρόνος, κατ' αυτόν τον τρόπο, θα έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Ουσιαστικά, θα στήνονται κάλπες κάθε 3 ή 4 μήνες, εφόσον αυτό το σενάριο επαληθευτεί στην πράξη. Πόσο όμως θα αντέξει έτσι η χώρα, ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι της στέκονται αρωγοί οικονομικά;
Τα παραπάνω ερωτηματικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς, μόνο θεωρητικά δεν είναι. Και βεβαίως έχουν απασχολήσει τις τελευταίες ώρες και Έλληνες πολιτικούς παρατηρητές.
Ωστόσο, κανείς δεν προχωρά σε ασφαλείς προβλέψεις, ενδεχομένως επειδή δεν γνωρίζει ή επειδή δεν τολμά.
αpospasma

Δεν υπάρχουν σχόλια: