Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Λαοθάλασσα: Φύγε! – Μουμπάρακ: Μετά τις εκλογές- VIDEO

 
Λαοθάλασσα: Φύγε! – Μουμπάρακ: Μετά τις εκλογές- VIDEO
Την ώρα που πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, που πλημμύριζαν το Κάιρο, ζητούσαν...την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος με διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση ανακοίνωνε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αψηφώντας έτσι το αίτημα του λαού για άμεση παραίτησή του.
Στο διάγγελμά του ο Μουμπάρακ είπε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του έθνους, η οποία θα επιτρέψει την μεταβίβαση της εξουσίας, δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και είπε ότι οι διαδηλώσεις καθοδηγήθηκαν από... πολιτικές δυνάμεις.


Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για περίπου 30 χρόνια, στο λόγο του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή.

Ο αντίπαλός του, τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απέρριψε την την «προσφορά» του Αιγύπτιου προέδρου, να αποχωρήσει σε επτά μήνες, ζητώντας άμεσες αλλαγές.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Τέλος οι πιο πολλοί από τους διαδηλωτές απέρριψαν με δηλώσεις τους, απερίφραστα τον «οδικό χάρτη παράδοσης της εξουσίας» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας αποκαλώντας το σχέδιο ασαφές.


O Oμπάμα

Σύμφωνα με τους New York Times ο πρόεδρος Ομπάμα διαμήνυσε στον Μουμπάρακ να μην πάρει μέρος στις εκλογές γεγονός που σημαίνει το τέλος της υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον μέχρι χθες πιο στενό σύμμαχό τους στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το μήνυμα της αμερικανικής πλευράς στο Μουμπάρακ ήταν να συμβάλλει σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης  που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές καθώς φαίνεται ότι «η προεδρία του να φτάνει στο τέλος».

Οι διαδηλώσεις

Σύμφωνα με το Al Jazeera  οι διαδηλώσεις ήταν οι μαζικότερες από την ημέρα που ξέσπασε το κύμα της οργής στην και έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.
Η πλατεία Ταχρίρ γέμισε από μία λαοθάλασσα κάθε ηλικίας που φώναζε «φύγε Μουμπάρακ».
Οι διοργανωτές είχαν προβλέψει πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, αλλά η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Οι στρατιώτες που βρίσκονταν στην πλατεία δεν έκαναν τίποτα για εμποδίσουν τη προσέλευση του πλήθους.
Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: