Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η Τρόικα ψάχνει τους "σκελετούς" του Μνημονίου

Οι 23 δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί 

Ασφαλιστικές ανατροπές για τους τραπεζοϋπαλλήλους,  πιέσεις στο εργασιακό, εξυγίανση της ΑΤΕ, απελευθέρωση τουρισμού,  λιανεμπορίου και ιδιωτικής εκπαίδευσης, περικοπές επιδομάτων  αλλά και φόρους που δεν έχουν ακόμη επιβληθεί, εξετάζει η Τρόικα.
Τουλάχιστο 23 δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως αναφέρεται  ρητά στο Μνημόνιο, βρίσκονται ακόμη στο... δρόμο. Η Τρόικα, που συνεχίζει την εξέταση της χώρας, ζητά απαντήσεις.

Τα συναρμόδια υπουργεία επιταχύνουν τη δράση τους ώστε ει δυνατό πολλά από τα μέτωπα να κλείσουν πριν την κάθοδο των «αρχηγών» της αποστολής την προσεχή Δευτέρα, ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή στην εκταμίευση της 4ης δόσης και στην επιμήκυνση του δανείου.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι έπρεπε ήδη να έχει  γίνει:

1. Ανακοίνωση και σταδιακή εφαρμογή ενός «πράσινου φόρου» με απόδοση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το 2011. 

2. Έναρξη της είσπραξης ειδικού φόρου για τα αυθαίρετα (τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο).

3. Θέσπιση οικογενειακών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια (από τον Ιανουάριο του 2011), που θα αποφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ (μετά την παρακράτηση του αντίστοιχου διοικητικού κόστους). Θα δοθούν περισσότερο στοχευμένα «σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη» με άμεση εφαρμογή στο επίδομα θέρμανσης  και στο οικογενειακό επίδομα. 

4. Ανακοίνωση των παρεμβάσεων για την είσπραξη εσόδων από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας που λήγουν στο άμεσο μέλλον (τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ) και από συμβάσεις παραχώρησης (τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ).

5. Πλήρης στελέχωση του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) και προσαρμογές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

6. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

7. Νέα αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ έως το τέλος Ιανουαρίου,  που θα βασίζεται σε  μια επιπρόσθετη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας από ελεγκτική εταιρία. 

8. Νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατάξουν όλους τους εγγεγραμμένους τραπεζικούς υπάλληλους στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.

9. Εφαρμογή των αλλαγών σε όλες τις ΔΕΚΟ.  Δηλαδή της περικοπής αποδοχών κατά 10% και σε εισηγμένες ή όσες σήμερα εξαιρούνται του σχετικού νόμου.

10. Δημοσίευση των μελετών  για τη βιωσιμότητα των βασικών συντάξεων Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα παρουσίαζε  μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ενδιάμεση έκθεση με προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 (αναλογιστικές μελέτες), όπως προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο του Ιουλίου 2010 για τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο).

11. Αλλαγές στην υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Μελέτη που θα αναλύει τη δυνητική συνεισφορά του τουριστικού τομέα  και του λιανικού εμπορίου στην ευελιξία των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Θα πρέπει να προσδιορίζει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπόδια που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και την είσοδο στην αγορά ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική των κλάδων.

12. Εφαρμογή της νομοθεσίας για τη  μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

13. Διασφάλιση στόχου 2010 για το έλλειμμα. Εκφράζονται ανησυχίες γιατί δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

14. Περαιτέρω μείωση  κατά τουλάχιστον 15% στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

15.  Τροποποίηση  της νομοθεσίας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της φυσικής εγκατάστασης των επιχειρήσεων (θέτοντας  δεσμευτικές προθεσμίες και ορίζοντας ξεκάθαρα κριτήρια για τις αιτήσεις).

16.  Διάταγμα που απαγορεύει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να πραγματοποιούν ελλείμματα, τουλάχιστον μέχρι το 2014.

17.  Έκθεση  για τη διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική Κυβέρνηση που θα παρουσιάσει το σχέδιο κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα για την περίοδο μέχρι το 2013.

18. Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα).

19. Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Για το σκοπό αυτό, αναθεωρεί, μεταξύ άλλων, το Νόμο 3325/2005, και καθιστά λειτουργικό το χωροταξικό σχέδιο και ο νόμος 3333/05 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Η έκδοση όλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
20. Θα πρέπει να είχε καταστήσει η κυβέρνηση λειτουργικό  το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
21. Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και παρουσίαση έκθεσης προόδου και σχεδίου δράσης.

22. Κοινοποίηση  έκθεσης για τις δραστηριότητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρόοδο ως προς την γρήγορη υλοποίηση και απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και προτείνει βελτιώσεις, όπου είναι αναγκαίο.

23. Νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων και επενδυτικών σχεδίων γενικότερα. Η νομοθεσία θα πρέπει να  απλοποιεί την εκδίκαση προσφυγών σχετικά με κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ή με απαλλοτριώσεις γης,  συντομεύει τις προθεσμίες για την χορήγηση αδειών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,  απλοποιεί και συντομεύει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για έργα υποδομής. 
Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: