Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η παραδοσιακή ελληνική υπερβολή

Οι Έλληνες ρέπουμε ως λαός στην υπερβολή, κάτι που φροντίζουμε να αναδεικνύουμε με ευκολία σε κάθε φάση της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής.
Έτσι, με τα φωτοβολταϊκά, πράττοντας ό,τι ακριβώς και παλαιότερα με τα Video Clubs, την κατοικία αλλά και το Χρηματιστήριο, δημιουργούμε πλέον συνθήκες ασφυξίας, σε μια αγορά η οποία υπόσχεται, φαινομενικά, εύκολα κέρδη.
Αγνοούμε όμως, όσοι από εμάς όψιμα προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε την έξαρση του ενδιαφέροντος για τα φωτοβολταϊκά, μία βασική αρχή όλων των αγορών, η οποία αποτελεί τη βάση της στρατηγικής του ...
Αμερικάνου μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet και εκφράσθηκε παραστατικά από τον τραπεζίτη Ρότσιλντ με τη φράση: «Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήσετε όταν ακούτε τις τρομπέτες.
Με απλά λόγια, ο Ρότσιλντ ουσιαστικά ανέδειξε κάτι που γνωρίζουν οι έμπειροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες και αναφέρει ότι κέρδη από μια αγορά βγάζουν μόνο όσοι έχουν τη διορατικότητα να τοποθετηθούν σ’ αυτή πριν την άνθησή της (positioning). Οι υπόλοιποι, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι «νεροκουβαλητές στο μύλο» των πρώτων και στη χειρότερη περίπτωση θα χάσουν χρήματα, επενδύοντας σε μία αγορά που βρίσκεται ήδη στην κορύφωσή της. 

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στις αγορές που «καίνε» εισέρχονται πολύ συχνά διάφοροι επιτήδειοι με αποκλειστικό σκοπό να παραπλανήσουν τους ανίδεους.

Προσοχή λοιπόν χρειάζεται, ειδικά από τους καλόπιστους, επίδοξους μικροεπενδυτές στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ενώ η Κυβέρνηση οφείλει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια επιλογής, αλλά και να άρει τις αγκυλώσεις που παρουσιάζονται τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο ΔΕΣΜΗΕ.
Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου / Capital
* O Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: