Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι κερδισμένοι και χαμένοι της προσφυγής…

Τούτο τον τόπο κλέφτες τον ελευθέρωσαν, κλέφτες τον κυβερνάνε...
Ζητούνται: Δικαιοσύνη, πολιτικοί, κοινωνία, οικονομία...
 
Αγγλικό δικαστήριο τιμώρησε με 12μηνη φυλάκιση στέλεχος εταιρείας που εμπορεύεται ορθοπεδικό εξοπλισμό, επειδή λάδωνε Έλληνες γιατρούς να προωθούν τα προϊόντα της πολυεθνικής στη διπλάσια τιμή...
Στην Ελλάδα η κα Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει φιλοτιμηθεί ακόμη να μας ενημερώσει αν θα διερευνήσει την υπόθεση. 
Πόσο μάλλον κάποιος εισαγγελέας...
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες με καραμπινάτες περιπτώσεις διαφθοράς, απιστίας, σπατάλης και βλακείας σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια ζωή της χώρας.  
Οι πολιτικοί ταγοί έχουν εθιστεί στην ανοχή κάθε είδους ανομίας για χάρη των πελατειακών του συμφερόντων. 
Το ίδιο φοβάμαι έχει πάθει και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. 
Δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιώνεται η ρήση: Τούτο τον τόπο κλέφτες τον ελευθέρωσαν, κλέφτες τον κυβερνάνε... 
Σαν να μην έφταναν αυτά...
Ο Άρειος Πάγος απαλλάσσει πάσης ευθύνης τον ανακριτή που δεν φροντίζει να βρεθούν στη φυλακή οι υπαίτιοι του μεγαλύτερου οικονομικο-πολιτικού σκανδάλου της νεώτερης ιστορίας.  Ούτε καν για το λόγο που θέλει τη γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι απλώς τίμια αλλά να φαίνεται και τέτοια.
Το σκάνδαλο της Siemens αποκαλύφθηκε στη Γερμανία και συνεχίζει να συσκοτίζεται στην Ελλάδα όπου κανείς δεν έχει τιμωρηθεί.  
Η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου πρέπει να  είναι σεβαστή γιατί η δημοκρατική πολιτική οργάνωση απαιτεί σεβασμό ακόμη και των λανθασμένων αποφάσεων της δικαιοσύνης. 
Έρχεται όμως σε μια δύσκολη ώρα...
Όλο αυτό το σκηνικό είναι τραγικό. Τείνει όμως να καταστεί επικίνδυνο όταν λαμβάνει χώρα:
1) Στα πρόθυρα της εισόδου του ΔΝΤ στη χώρα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Από μόνη της η οικονομική αδυναμία θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις ίσως και αδικίες στα οικονομικά βάρη που πρέπει αναλάβουν διάφορες κατηγορίες. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι οι σκιές της ανομίας και μιας δικαιοσύνης που δεν φαίνεται τυφλή.
2) Κατά τη διάρκεια της εξάρθρωσης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που διακηρύσσει τη βία σαν μέσο δικαίωσης.
 
Οι χθεσινές εξελίξεις έφεραν πιο κοντά την έλευση του ΔΝΤ. 
Το έργο της οικονομικής αναδιάταξης θα είναι δύσκολο και οδυνηρό γιατί θα πρέπει σε λίγους μήνες να αποβάλουμε νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών.  
Νομίζω ότι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να εργάζονται και να δημιουργούν δεν έχουν να φοβηθούν πολλά πράγματα. Ι
σα-ίσα η αναδιάταξη θα δημιουργήσει ευκαιρίες. 
Αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.
 
Παραλειπόμενα
Αγορά: Είναι πασιφανές ότι οι αγορές απαιτούν την προσφυγή. 
Αυτό εν πρώτοις μάλλον σημαίνει ότι άμα την προσφυγή, η χρηματιστηριακή αγορά θα καλύψει μέρος της απόκλισης με τις ξένες αγορές του τελευταίους μήνες.
Οι μέχρι τούδε ενδείξεις στις εξάρσεις δίνουν το προβάδισμα στις τράπεζες που είχαν πιεστεί περισσότερο εσχάτως. Στη συνέχεια θα δούμε τα κέντρα βάρους πως θα διαμορφωθούν.
Λογικά σε μια πραγματική οικονομία περιστολής δαπανών οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα έχουν μικρότερες επιπτώσεις.  
Όπως έχουμε ξαναγράψει οι εταιρείες που έχουν σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και ειδικά οικονομίες που παρουσιάζουν ανάπτυξη θάχουν μικρότερες συνέπειες.
Αυτό θα έχει περιορισμένη ισχύ για κάποιες βαλκανικές οικονομίες που έχουν χαρακτήρα οικονομικού δορυφόρου της ελληνικής οικονομίες. Ενδέχεται να πληγούν πιο σκληρά και από την ίδια την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: