Το τραπεζικό της σύστημα είναι σχεδόν διαλυμένο, με τις τράπεζες να εθνικοποιούνται και να χρειάζονται μεγάλη βοήθεια, το 2008 είχε ύφεση -7,5%, η ανεργία έφτασε το 12,6%, 2% πάνω από την Ελλάδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται στο 11,7%, στα επίπεδα της Ελλάδας...
Κι όμως ενώ τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μίασμα για τους επενδυτές, αυτά της Ιρλανδίας αποτελούν δημοφιλή επενδυτική επιλογή.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμπιστοσύνη των αγορών.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, οι αγορές θεωρούν ότι η ...χώρα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της.
Γνωρίζουν για το ιρλανδικό «οικονομικό θαύμα» της δεκαετίας του 1990 και πιστεύουν ότι μπορεί να επαναληφθεί και η χώρα να ανακάμψει γρήγορα.Τον περασμένο μήνα ο ίδιος ο Τρισε της ΕΚΤ αποκάλεσε την Ιρλανδία «μοντέλο» για την Ελλάδα, λόγω της ετοιμότητας που έδειξε στο να αντιμετωπίσει τα «εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα».
Από την άλλη, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει το κατάλληλο «τσαγανό» για να ξεπεράσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε.
Πιστεύουν ότι η κουλτούρα δημοσιονομικής απειθαρχίας είναι βαθιά ριζωμένη στους Έλληνες, και τα παραδείγματα του παρελθόντος έδειξαν δυστυχώς ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να βγει από το «βούρκο» χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Κι ακόμη κι αν αυτή έχει έρθει, οι αγορές εξακολουθούν να δυσπιστούν για την ικανότητά της κυβέρνησης να βάλει σε τάξη μια χώρα, ακόμη κι αν τα μέτρα που ελήφθησαν κρίνονται κατά γενική ομολογία επαρκή από τις αγορές και υπερβολικά από τους Έλληνες πολίτες.
Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να πείσει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της, να νοικοκυρέψει τα του οίκου της, να μειώσει τον υδροκέφαλο δημόσιο τομέα, να δημιουργήσει πλεόνασματα στη θέση των ελλειμμάτων, να μειώσει το υπέρογκο χρέος της και να πείσει τις αγορές ότι δεν χρειάζεται βοήθεια από κανένα φίλο ή εταίρο για να δημιουργήσει ένα μέλλον για τους πολίτες της.
Μόλις φανούν τα πρώτα απτά δείγματα, τότε η Ελλάδα θα έχει κερδίσει το μεγάλο της στοίχημα με τις αγορές αλλά και τον εαυτό της.
news@bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου