Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Έρχεται νέο σκληρό "πακέτο" μέτρων.


Στενό κοστούμι μέτρων σε ορίζοντα τριετίας ετοιμάζονται να «ράψουν» Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε αντάλλαγμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις, μετά την επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Ό. Ρεν, Ζ.Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν αναμένονται ραγδαίες καθώς από Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο ο μηχανισμός παροχής δανείων αλλά κυρίως τα ανταλλάγματα υπό μορφή πρόσθετων μέτρων που θα δώσει η ελληνική πλευρά. 
Πρόγευση πρόσθετων μέτρων έδωσε ήδη από χθες ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν ζητώντας με σαφήνεια επέκταση των μισθολογικών περικοπών του...
δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ζητήσουν μέτρα σοκ που αφορούν κυρίως νέες μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, κατάργηση κατώτατων ημερομισθίων και συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση απολύσεων, πλήρη απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ενώ δεν αποκλείεται πια να απαιτήσουν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού όπως και των αντίστοιχων συντάξεων.
Στο στόχαστρο μπαίνει και το μέγεθος του δημοσίου τομέα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι υπερβαίνουν το 1 εκατ. εργαζομένων και θα απαιτηθούν ακόμα και απολύσεις, τουλάχιστον στην περίπτωση κατάργησης θέσεων. Η άρση της μονιμότητας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ «τελειωμένοι» ήδη θεωρούνται οι συμβασιούχοι.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον αν και σημειώνουν πως θα υπάρχει το περιθώριο της διαπραγμάτευσης . Εξηγούν οι ίδιες πηγές πως, οι ελληνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν ένα μέτρο που υποδεικνύεται μόνο εφόσον υποκαθίσταται από ένα άλλο «ισοδύναμου» αποτελέσματος.
Η πρόσφατη εμπειρία πάντως των σκληρών διαπραγματεύσεων για την κατάργηση του 14ου μισθού έδειξε πως αν και επελέγη τελικά μια «μέση λύση» η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποφύγει την απαίτηση για «μαχαίρι».

Ξεκαθαρίζει το τοπίο
Εξελίξεις αναμένονται κατά τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση (άτυπη) των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αν και το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την ερχόμενη Δευτέρα όταν πιάνουν δουλειά στην Αθήνα τα κλιμάκια ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ που καταφτάνουν για να ξεκαθαρίσουν όρους χρήσης του πακέτου και ανταλλάγματα.
Όπως διευκρινίστηκε από το ΔΝΤ οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού ενώ στην πορεία θα εξεταστεί τι ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων Κ. Ατκινσον του ΔΝΤ, με βάση τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει περίπου 3 δις ευρώ με επιτόκιο 2,26% και το όποιο επιπλέον ποσό δικαιούται με επιτόκιο 3,26%.
Η επταμελής αποστολή του ΔΝΤ, από κοινού με τα κλιμάκια Ε.Ε και ΕΚΤ, αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα για διάστημα 10-15 ημερών αλλά όπως εκτιμά στέλεχος του Ταμείου από την Ουάσινγκτον, «αν στο μεταξύ απαιτηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού, υπάρχουν και διαδικασίες επείγουσας ανάγκης».
Στην αγορά οι φήμες οργιάζουν και αναφέρουν ότι επίκειται ενεργοποίηση του πακέτου την ερχόμενη Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φήμες ενδεχομένως να συνδέονται με την αναμενόμενη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων την ερχόμενη Τρίτη.
Της Έλενας Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: