Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Βάσω Παπανδρέου: «Βλέπαμε το σπίτι να καίγεται...»

«Βλέπαμε το σπίτι να καίγεται...»
Η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, υποστηρίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής
«ΕΔΩ που φτάσαμε στόχος είναι να σωθεί η χώρα.
Η εμπειρία δεν αγοράζεται» 

Το Βήμα της Κυριακής φιλοξένησε συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου. 
Σε εσωτερική σελίδα είχε συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στην οποία ασκείται εντονότατη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. 
Η Βάσω Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε κρίσιμες καθυστερήσεις που στοιχίζουν κολοσσιαία ποσά στον Ελληνικό Λαό, και ότι η διακυβέρνηση που ασκείται δεν θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.
Εμείς θεωρούμε ότι η συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου θα έπρεπε τουλάχιστον να χτυπηθεί και στην πρώτη σελίδα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Βάσω Παπανδρέου
«Βλέπαμε το σπίτι να καίγεται...»
Η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, υποστηρίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής
«ΕΔΩ που φτάσαμε στόχος είναι να σωθεί η χώρα
«Η εμπειρία δεν αγοράζεται»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Παπανδρέου αναφέρεται στο δημόσιο χρήμα. 

Τον Οκτώβριο του 2007, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, είχε δηλώσει ότι πολλοί έγιναν πλούσιοι από το ΠαΣοΚ, προκαλώντας αντιδράσεις από το όλον ΠαΣοΚ. Οταν πάντως ερωτάται σε ποια ακριβώς στελέχη αναφέρεται που δεν αξιοποιήθηκαν συνηθίζει να απαντά επίσης με νόημα: «Υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν έχουν αξιοποιηθεί». Και για να γίνει, όπως λέει, σαφέστερη αναφέρει ένα περιστατικό με έναν πολίτη που τη συνάντησε στον δρόμο: «Κυρία Παπανδρέου, η εμπειρία δεν αγοράζεται με τίποτε...» της είπε. Αυτή τη φράση του ανώνυμου πολίτη η πρώην υπουργός και πρώην υπεύθυνη για την Οικονομία και εν συνεχεία για την Αμυνα, όταν το ΠαΣοΚ ήταν στην αντιπολίτευση, την έχει σήμερα στην πρώτη γραμμή των λόγων της.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη «σιδηρά κυρία», όπως κάποτε την αποκαλούσαν στο ΠαΣοΚ, να ανησυχεί περισσότερο για τις εξελίξεις και κυρίως για την κυβερνητική πορεία του κόμματός της; «Αυτό που έχει σημασία είναι να λέμε όλοι λιγότερα και να κάνουμε περισσότερα» λέει, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τη γνωστή προτροπή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για σιωπητήριο προς τους υπουργούς του. Δεν σταματά όμως εδώ, αλλά επισημαίνει: «Καθυστερήσαμε πολύ στη στελέχωση της κρατικής μηχανής. Βλέπαμε το σπίτι να καίγεται και,αντί να σβήσουμε τη φωτιά, ασχολούμασταν με τη διαρρύθμιση του σπιτιού μας». Την τελευταία φράση πάντως την είπε και σε μία από τις συνεδριάσεις των ΚΤΕ με αφορμή ότι το ΕΣΠΑ δεν είχε λειτουργήσει και δεν είχε ακόμη γενικό γραμματέα.

Η σιδηρά ...Καρυάτις
Τον τίτλο της «σιδηράς κυρίας» πάντως τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον αναγνωρίζουν μόνο σε αυτήν και σε καμία άλλη. Αλλωστε τον τίτλο αυτόν τον κέρδισε δικαίως, λένε στη Βουλή, όταν τα έβαλε την περίοδο που ήταν επίτροπος με την πανίσχυρη κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ για τη ΧάρταΚοινωνικών Δικαιωμάτων. Τότε, το 1989, που ακόμη και οι «Τimes» την έκαναν σκίτσο παρουσιάζοντάς την ως... Καρυάτιδα. Δεν είναι τυχαίο που ομόφωνα βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ της αναγνωρίζουν αυτόν τον «τσαμπουκά» που εκδηλώνεται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής. Δεν δίστασε να επικρίνει την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη για την τροπολογία που έφερε για τα φάρμακα απειλώντας ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει και αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο την υπουργό να την πάρει πίσω. Δεν δίστασε να πει δημοσίως στην Επιτροπή το περίφημο «εγώ αποφασίζω» όταν γινόταν συζήτηση για το πόσους φορείς επρόκειτο να καλέσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο: «Τελειώσαμε, αποφασίζω να κληθούν οκτώ φορείς» τους είπε κοφτά, χωρίς να αφήσει περιθώριο ούτε καν στους συναδέλφους της στο ΠαΣοΚ να το διαπραγματευθούν.

«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας»
Δεν φαίνεται να την απασχολεί αν υπάρχει στην κυβέρνηση ή όχι «βαθύ λαρύγγι» με τις διαρροές του οποίου εκτοξεύονται τα spreads. Για την κυρία Παπανδρέου το πρόβλημα δεν είναι οι διαρροές, αφού οι αγορές δεν μπορούν να επηρεάζονται από τις διαρροές. Το πρόβλημα για την πρώην υπουργό είναι βαθύτερο. Ποιο είναι αυτό; «Η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας και ο τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής γενικότεραπου δεν πείθει ότι αυτά που λέμε θα γίνουν. Οι αγορές θέλουν αποτελέσματα» αναφέρει συχνά και προτείνει ένα σφικτό επιτελείο που θα καθοδηγεί, θα συντονίζει, θα ελέγχει την υλοποίηση του σχεδίου, γιατί κατά την κυρία Παπανδρέου θα πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις: «Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν η χώρα δεν πάει καλά, οι επιπτώσεις θα είναι συνολικά για όλους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και συνήθως την πληρώνουν αυτοί που έχουν τις λιγότερες ευθύνες...» αναφέρει.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ:
την κρίση
«Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν η χώρα δεν πάει καλά, οι επιπτώσεις θα είναι συνολικά για όλους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και συνήθως την πληρώνουν αυτοί που έχουν τις λιγότερες ευθύνες...»
τους «εκτός»
«Επρεπε να είχαν αξιοποιηθεί έμπειρα, ικανά στελέχη που έχουν αποδείξει με τον τρόπο λειτουργίας τους ότι έχουν γνώσεις και σέβονται το δημόσιο χρήμα»
το ΠαΣοΚ
«Εδώ που φτάσαμε στόχος είναι να σωθεί η χώρα και όχι να κρατήσει το ΠαΣοΚ την ψυχή του»
τις αγορές
«Δεν πείθουμε ότι αυτά που λέμε θα γίνουν. Οι αγορές θέλουν αποτελέσματα»
Η σχέση με τον Ανδρέα
Η κυρία Βάσω Παπανδρέου γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1973 στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε Οικονομικά
Πρώην αθλήτρια, γνωρίστηκε με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της δικτατορίας, την εποχή του ΠΑΚ, το 1973 στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε Οικονομικά και όταν δίδασκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Εxeter. Στο βιογραφικό της βεβαίως γράφει ότι η συνωνυμία με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ είναι «συμπτωματική». Εκτοτε, μετά τη γνωριμία στο Λονδίνο, η συνεργασία της με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ ήταν καθημερινή. Το πρώτο βράδυ της επιστροφής του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα, μετά την πτώση της χούντας, ο Ανδρέας μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και πήγε σε ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους. Λέγεται ότι το είχε βρει η Βάσω που έφθασε νωρίτερα στην Ελλάδα. Ενα Κίνημα άρχισε να γεννιέται και, όταν το ΠαΣοΚ έγινε κυβέρνηση, η κυρία Παπανδρέου, που είχε σημαντική συμβολή και στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.

Από τα Βαλιμήτικα Αιγαίου (όπου γεννήθηκε) βρέθηκε στους σημαντικότερους υπουργικούς θώκους. Δεινή κολυμβήτρια, περνά πολλές ώρες στη θάλασσα και με όσα συμβαίνουν γύρω της δηλώνει υπερήφανη μόνο για τον κήπο της που συντηρεί στη βεράντα του διαμερίσματός της.
και όχι να κρατήσει το ΠαΣοΚ την ψυχή του»
λέει η κυρία Βάσω Παπανδρέου, πρώτη φορά γυναίκα υφυπουργός στο Βιομηχανίας, στο Εμπορίου,
στο Ανάπτυξης, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Εσωτερικών, ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν και σήμερα εκτός κυβερνήσεως του ΠαΣοΚ. Είναι όμως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και «τσαμπουκάς», όπως η ίδια συνηθίζει να προειδοποιεί τους νεοδημοκράτες συναδέλφους
της. «Εγώ είμαι τσαμπουκάς» τους είπε στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, όταν κάποιοι από αυτούς της ζήτησαν να χαμηλώσει τους τόνους και « να μην το παίζει τσαμπουκάς».

Η κυρία Βάσω Παπανδρέου βλέπει σήμερα, από την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, τα spreads να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λέγοντας απλώς ότι «έγιναν λάθη». Ποια είναι αυτά; «Λάθη, επειδή η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα. Λάθη, επειδή δεν βγήκε η κυβέρνηση να πει ότι για δύο χρόνια αναστέλλονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της και να ελάμβανε αμέσως μέτραπου, αν ελάμβανε από τον Οκτώβριο, σίγουρα θα ήταν ελαφρότερα από ό,τι είναι σήμερα» λέει συχνά.

Χωρίς να δείχνει ενοχλημένη επειδή βρίσκεται εκτός κυβερνήσεως, κυρίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κυρία Παπανδρέου βλέπει ότι άλλα στελέχη, χωρίς εμπειρία, χωρίς κομματικές περγαμηνές, κατέλαβαν υπουργικούς θώκους. Σημειώνει ωστόσο με νόημα ότι για να αντιμετωπισθεί αυτή η δύσκολη για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση κατάσταση έπρεπε να είχαν ήδη κινητοποιηθεί οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις αλλά και «να αξιοποιηθούν στελέχη ικανά, έμπειρα, που απέδειξαν με τον τρόπο λειτουργίας τους ότι έχουν γνώσεις και σέβονται το δημόσιο χρήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: