Στα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης, τα οποία για πρώτη φορά είχε παρουσιάσει με σειρά εκθέσεών της το 2003-2004, επανέρχεται η Morgan Stanley.
Σε αντίθεση με τις απόψεις άλλων οικονομολόγων, που προτείνουν στην Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση με μια υποτίμηση νομίσματος, ο αναλυτής του οίκου, Joachim Fels, προειδοποιεί πως η χώρα μέλος που ενδέχεται να θελήσει να αποχωρήσει από την ΟΝΕ δεν είναι η Ελλάδα αλλά… η Γερμανία.
Η αλληλεγγύη την οποία επιδεικνύει η Ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα αυξάνει τις πιθανότητες διάσπασης της νομισματικής ένωσης, προειδοποιεί ο Fels.
«Η αποσκίρτηση από το ευρώ με στόχο την υποτίμηση είναι πολύ δαπανηρή και ριψοκίνδυνη», παραδέχεται βέβαια ο αναλυτής.
«Όμως, η αποσκίρτηση με στόχο την ανατίμηση και τη δημιουργία ενός ισχυρότερου νομίσματος είναι ευκολότερη», ισχυρίζεται.
Όπως εξηγεί, η διάσωση της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς και η αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, θέτουν ένα κακό προηγούμενο.
Με τις εξελίξεις αυτές, η Ευρωζώνη ενθαρρύνει τη δημοσιονομική σπατάλη, την αδυναμία του ευρώ και τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Σε μία τέτοια περίπτωση, χώρες με προτίμηση προς τη σταθερότητα των τιμών, όπως η Γερμανία, ενδέχεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερα σε μία ισχυρότερη, αλλά μικρότερη νομισματική ένωση», λέει ο Fels.
«Και με δεδομένο ότι η Συνθήκη δεν δίνει τη δυνατότητα αποβολής χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Γερμανία να το επιτύχει αυτό, είναι αποχωρώντας από το ευρώ και κυκλοφορώντας ένα ισχυρότερο νόμισμα».
Σε ό,τι αφορά τις απόψεις που θέλουν την Ελλάδα να αποχωρεί από το ευρώ, ο Fels εξηγεί γιατί μια τέτοια ιδέα δεν είναι ελκυστική.
Εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη για να υποτιμήσει το νόμισμά της, η Αθήνα θα έβλεπε το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς οι αγορές θα συνυπολόγιζαν στην τιμολόγηση των ομολόγων της το συναλλαγματικό και πληθωριστικό ρίσκο.
Επιπλέον, θα έβλεπε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να διογκώνεται περαιτέρω, αφού οι ξένοι πιστωτές θα είχαν την απαίτηση να πληρωθούν σε ευρώ και όχι στο νέο –υποτιμημένο- νόμισμα.
Και βέβαια, ο πολύ πραγματικός κίνδυνος της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας (αφού οι καταθέτες θα σπεύσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την υποτίμηση) καθιστά το εγχείρημα πραγματικά ασύμφορο.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν συνηγορούμε υπέρ της διάσπασης του ευρώ και ούτε είναι αυτό το βασικό μας σενάριο.
Όμως, ο κίνδυνος να συμβεί είναι κάθε άλλο παρά αμελητέος και οι επιπτώσεις για τις αγορές θα ήταν πολύ σοβαρές. Επομένως, οι επενδυτές που θα αγνοήσουν τον κίνδυνο της διάσπασης του ευρώ, ας το κάνουν με δική τους ευθύνη», καταλήγει ο Fels.
Κ. Σαμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου