Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα σε "καραντίνα"

"Σε καραντίνα" μπαίνει πλέον η Ελλάδα, καθώς από τη Δευτέρα κλιμάκιο της Κομισιόν και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα. 
Νωρίτερα, επιστολή, με την οποία ζητεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους Όλι Ρεν (επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ντομινίκ Στρος Καν (γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ).
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι...
η επιστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου και επ' ουδενί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Παράλληλα, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι με την επιστολή ζητείται και ο ακριβής καθορισμός, μέσω πολυετούς προγράμματος, των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010 (εφέτος το ποσό που μπορεί να δοθεί στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθορίστηκε σε 30- 40 δισ. ευρώ). 
"Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια".
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέχεια της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τον κοινοτικό επίτροπο.

Ο Όλι Ρεν αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.
Σε ανακοίνωσή του και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν από την πλευρά του τονίζει:
"Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.
"Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: