Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Το Τ.Τ. "διασφαλίστηκε" για τη χρεοκοπία της... ελληνικής οικονομίας

Αγόρασε CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και πούλησε το Δεκέμβριο, με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους

Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πώς ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με τα ελληνικά CDS.
Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Όπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης είχε......αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. 
Όλες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. 
Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. 
Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, μήνα που ανακοινώνονται οι εθνικές εκλογές με αφορμή κατά τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή την οικονομική κατάσταση της χώρας, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης.  
Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των ελληνικών CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες
Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Hellenic Postbank, Άγγελος Φιλιππίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 για τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων της τράπεζας δήλωσε ρητά πως η τράπεζά του είχε αγοράσει CDS και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στέλνει δελτίο Τύπου με την ομιλία του προέδρου όπου αναφέρει: 
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι. Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική, εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή» οι αγοραπωλησίες των CDS έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι συναλλαγές της οποίας σε παράγωγα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο.
Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες των CDS από την αμερικανική DTCC και αναμένεται η αξιολόγησή τους.


Γιατί η συμφωνία για μεγαλύτερο έλεγχο χάλασε την τελευταία στιγμή:


Όλα ήταν συμφωνημένα. 
Το «χτύπημα» στα γνωστά σε όλους πλέον CDS θα ήταν συντονισμένο και θα γινόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ταυτόχρονα. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έκανε πίσω. 
Άγνωστο γιατί. Οι Ευρωπαίοι προχώρησαν. Άλλωστε, είχαν προετοιμαστεί αρκούντως. Όλη την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια υποεπιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί στις Βρυξέλλες γι' αυτόν τον σκοπό, συνεδρίαζε πυρετωδώς.  
Με ελληνική συμμετοχή και μάλιστα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Τόσο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Τελικώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα πρώτο βήμα, μέσω της συνεδρίασης του EcoFin, την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν, όμως, το αποφασιστικό ούτε αυτό που περίμεναν στα dealing rooms. 
Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, η ιστορία έχασε τη λάμψη της και ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας: τον αιφνιδιασμό. 
 Η Ουάσιγκτον, πάντως, μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα:  
Γιατί αποχώρησε την τελευταία στιγμή; 
Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε τέλμα. 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε πως θα επανέλθει το φθινόπωρο.
Της Σοφιας Παπαϊωάννου
http://typhoon-typhoon.blogspot.coml

Δεν υπάρχουν σχόλια: