Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μεγάλη δεξιά "στροφή" στην Ουγγαρία


Εντυπωσιακή νίκη, με ποσοστό αρκετά πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία, μεταξύ 54 και 57 %, πέτυχε κατά το σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, το δεξιό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο τα προηγούμενα οκτώ χρόνια βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όπως διαπιστώνεται από τα πρώτα «έξιτ πολς» μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας που επρόκειτο να κλείσουν οι κάλπες.

 Το μέχρι τώρα κυβερνών Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, μειώνοντας τη δύναμή του μεταξύ 19 και 20 ο/ο, ενώ στην τρίτη θέση φέρεται να βρίσκεται, με ένα 15 έως 17 ο/ο, το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ» («Για μια άλλη Ουγγαρία») που θα...
εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην ουγγρική Βουλή.
Την είσοδό του στη Βουλή, πετυχαίνοντας το εκλογικό μέτρο του 5 ο/ο, φαίνεται να εξασφαλίζει και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Πρασίνων με την επωνυμία «Μια νέα πολιτική είναι δυνατή».
Ωστόσο, λίγο αργότερα μετά την πρώτη δημοσιοποίηση «έξιτ πολς», η Εθνική Επιτροπή Εκλογών απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα, καθώς παρέτεινε το χρόνο λειτουργίας των, λόγω του μεγάλου συνωστισμού ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε σε πολλά από αυτά στη Βουδαπέστη, και έπειτα από τον προκαθορισμένο χρόνο κλεισίματος της κάλπης.
Τα πρώτα επίσημα, προσωρινά αποτελέσματα του σημερινού πρώτου γύρου των εκλογών, αναμένονται μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, το ποσοστό συμμετοχής κατά το σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες καλούνταν στις κάλπες 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι, πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο πριν τέσσερα χρόνια που είχε φτάσει το 67,5 ο/ο.
Προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του ο αρχηγός της Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών και αναμενόμενος μελλοντικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο 46 χρονος Βίκτορ Ορμπάν, ανέφερε πως σημαντικότερη αποστολή των σημερινών εκλογών είναι να ξεπεραστεί η έλλειψη ελπίδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ελπίζω να ξυπνήσουμε σε μία νέα χώρα τη Δευτέρα».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, Γκόρντον Μπαινάι, εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστούν οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ουγγαρία στο δημοκρατικό δρόμο.
Αισιόδοξος για μεγαλύτερα ποσοστά για το κόμμα του από εκείνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, εμφανίσθηκε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κεντρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μεστερχάζι, ο οποίος κατήγγειλε ως εξτρεμιστικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ», του οποίου ο αρχηγός Γκάμπορ Βόνα έκανε λόγο για αναμενόμενη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός του.
Η Ουγγαρία διαθέτει, από το 1990 που είχε πρωτοτεθεί σε ισχύ, ένα από τα πολυπλοκότερα εκλογικά συστήματα στον κόσμο, έναν συνδυασμό του γαλλικού και του γερμανικού εκλογικού συστήματος.
Στο σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών εκλέγονται τα 176 (από το σύνολο των 386) μέλη της Βουλής με πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες, άλλοι 152 βουλευτές εκλέγονται βάση κομματικής λίστας, ενώ οι υπόλοιπες από το σύνολο των 386 εδρών κατανέμονται στη βάση ενός πολύπλοκου συστήματος που δίνει στα κόμματα που εξασφαλίζουν την είσοδο στη ουλή, ψήφους που διαφορετικά θα χάνονταν.
NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια: