Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Κρυστάλλινη μπάλα στο μέλλον...

Στάση πληρωμών τώρα!

Εμείς το είχαμε γράψει από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010 και το επαναλαμβάνουμε και πάλι: Μόνη λύση η στάση πληρωμής των Ελληνικών Ομολόγων!

Άσχετα από τα κεφάλαια που θα πάρουμε από το δίδυμο ΔΝΤ & ΕΕ, η κατάληξη θα είναι ότι θα κηρύξουμε στάση πληρωμών μελλοντικά.  
Μάλιστα, η Γερμανία μας διευκολύνει πάρα πολύ και θα είχαμε κάθε δικαιολογία αν το κάναμε και τώρα.

Μεταξύ άλλων, αυτό που Θα γίνει μελλοντικά είναι κάτι περίπου σαν αυτό που διαδραματίζεται στο Dubai σήμερα, σε διαφορετική απόχρωση.
Διαβάζουμε λοιπόν στο Reuters http://urlm.in/elld.
DUBAI (Reuters) - Dubai World DBWLD.UL offered creditors a 1 percent interest rate on two new tranches of debt as part of its restructuring plan, but ...
they rejected it as too low, two sources close to the discussions told Reuters.
A spokesman for Dubai World declined to comment.
Dubai put the restructuring plan to creditors last month, having asked for a delay in repayment of the state-owned conglomerate’s debt in November, and said the deal was conditional upon agreement with the creditors.
The proposal would give bank creditors new debt covering the $14.2 billion (9.2 billion pounds) they are owed over five to eight years, and repay in full property unit Nakheel’s 2010 and 2011 bonds
Άσχετα από το τι κατάληξη θα υπάρξει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πιστωτές του Dubai δεν μπορούν να μην έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναγκαστικά θα έρθουν διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Σημειώστε ότι τα δάνεια του Dubai είναι collateralized obligations.
Είναι δηλαδή δάνεια που έχουν ενέχυρο τα ακίνητα του Dubai.
Παρόλο αυτά όμως, οι πιστωτές κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούν να βρουν μια λύση .... ενώ θεωρητικά μπορούν να πάρουν τα ακίνητα διότι παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας (βέβαια σιγά μην θέλουν ... αφού αξίζουν λιγότερο από ότι τα δάνεια).
Η Άραβες θελουν αλλαγή των όρων κατεβάζοντας το επιτόκιο στο 1%.
Η  πλευρά των πιστωτών όμως απέρριψε αυτούς τους όρους.
Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν κάποια ενδιάμεση λύση που, θα είναι 100% εις βάρος των πιστωτών.
Αν οι πιστωτές δεν δεχτούν, τότε η πρέπει να παίξουν με την τύχη τους στα δικαστήρια του Dubai η θα έχουν χαρτιά στα χέρια τους που ποτέ δεν θα πληρωθούν,
Στην Ελλάδα όμως τα Ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα ενέχυρο από πίσω.
Είναι υποχρεώσεις που βασίζονται στην καλή πίστη του Ελληνικού κράτους ότι θα πληρωθούν και τίποτα παραπέρα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα όπλα από ότι οι περισσότεροι μπορούν να φανταστούν. Όταν έρθει η στιγμή της στάσης πληρωμών, να είστε σίγουροι ότι αυτοί που θα είναι σε δυσχερή θέσει θα είναι οι πιστωτές της Ελλάδος και όχι η Ελλάδα.
When you have nothing, you have nothing to loose!!
Τι άλλο μπορεί να πάθει κάποιος που έχει πτωχεύσει;
Αυτό μεταξύ άλλων λέει η Κρυστάλλινη μπάλα μου για το μέλλον μας.
Μην ανησυχείτε όμως, διότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομοκρατικά όσο νομίζεται.
Τρομοκρατικά θα είναι αν παραμείνει στην εξουσία αυτή η γενιά των πολιτικών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που τους θεωρώ παντελώς αποτυχημένος και άσχετους. 
Διότι όταν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα χρειαστεί αυτοί που είναι στην εξουσία να έχουν και λίγο μυαλό αντί για μαρμελάδα!! 
George Kaisarios 
http://www.market-talk.net/index.php/id/8581/

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Σχόλιο από την Olympiada:
begar είπε
Απριλίου 16, 2010 στο 12:53 μμ e

Σωστός!!!!
Αλλά τέτοιες αποφάσεις παίρνουν έντιμοι πολιτικοί, που ως προτεραιότητα έχουν το συμφέρον του λαού που κυβερνούν, δηλαδή ΄κάτι ανύπαρκτο στην Ελλάδα.