Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η ευφυΐα βλέπετε έχει τα όριά της, αλλά η βλακεία δεν έχει αυτό το ….μειονέκτημα.

Κερδοσκοπία – τοκογλυφία στην πλάτη του Έλληνα πολίτη

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση! 
Η ευφυΐα βλέπετε έχει τα όριά της, αλλά η βλακεία δεν έχει αυτό το ….μειονέκτημα.
Ο προσδιορισμός του επιτοκίου των δανείων στήριξης εκ μέρους της Ευρωζώνης στο 5% είναι ένας πολύ βαρύς όρος, αλλά αυτοί… πανηγυρίζουν!!!
Από τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ ορίζει το «επιτόκιο σωτηρίας» γύρω στο 5%, αυτό μετατρέπετε αυτομάτως  από τις αγορές σε 6-6,5% !
Γιατί ένα τέτοιο επιτόκιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τερατώδης κερδοσκοπία όταν οι ίδιοι οι εταίροι θα δανείζουν με 5%.
Βλέπετε η απόφαση της 25ης Μαρτίου (που επιδόθηκε στον πρωθυπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και δεν την «διαπραγματεύτηκε σκληρά»(sic!) όπως αναφέρατε κατά την χθεσινή σας παρουσία σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης),  υπογραμμίζει ότι ο μηχανισμός διάσωσης συνιστά την «έσχατη διέξοδο (ultima ratio)».
Σε καμία περίπτωση λοιπόν  η...
Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί ως κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ένα επιτόκιο της αγοράς κατά 1-1,5% υψηλότερο από το «επιτόκιο σωτηρίας» που όρισε η ίδια η Ευρωζώνη.
Αρα θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκιο 6-6,5% !
Γιατί πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου όταν πριν δυόμιση μήνες (τέλος Ιανουαρίου) που βγήκε στην αγορά για δανεισμό ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ από την ΕΕ, της προσφέρθηκαν από τις αγορές 25 δισ. ευρώ με επιτόκιο …..6,2%;
Πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να καταστήσει τους εταίρους ….κερδοσκόπους!
Πανηγυρίζει γιατί η λέξη τοκογλύφος που ως γνωστόν προήλθε από την συνήθεια των αισχροκερδών να χαράσσουν με την γλυφίδα πάνω στο ξύλινο τραπέζι τους τόκους, με τους οποίους επιβάρυναν τους πελάτες τους, σήμερα πέρασε σε πιο …επίσημη μορφή. Ονομάζεται …μηχανισμός διάσωσης!
Με απλά λόγια αν, τελικά, η Ελλάδα ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, η Γερμανία, που θα μετέχει στον δανεισμό, θα δανείζει στη χώρα μας με επιτόκιο 5% και θα δανείζεται από τις αγορές με 3%, δηλαδή θα κερδοσκοπεί σε βάρος ενός εταίρου της στην ευρωζώνη. Με το (τοκογλυφικό) αζημίωτο δηλαδή  η αλληλεγγύη !!!!.
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί ήδη τα πρώτα δείγματα από αυτή την επιτυχία της ( του επιτοκίου… σωτηρίας 5%) φάνηκαν χθες και στην διάθεση των έντοκων γραμμάτιων (26 εβδομάδων) του Ελληνικού Δημοσίου, όπου το επιτόκιο εκτοξεύτηκε σε σύγκριση με αυτό του Ιανουαρίου από το  1,38% σε ….4,55%.
Δεν ξέρω λοιπόν για ποιο λόγο πανηγυρίζει η κυβέρνηση . Αυτό που καταλαβαίνω είναι γιατί πανηγυρίζουν ( και με το δίκιο τους) οι τραπεζίτες. Θα πάνε τα έντοκα στην ΕΚΤ και θα δανειστούν με επιτόκιο 1%, κερδίζοντας τη διαφορά!
Ποιος δεν πανηγυρίζει με όλα αυτά; Μα ο ελληνικός λαός που θα κληθεί να πληρώσει τα υπέρογκα και τοκογλυφικά (όπως αποδεικνύεται περίτρανα) επιτόκια που … «εξασφάλισε»  πανηγυρίζουσα η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου!
pilitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: