Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων η στήριξη που θα προσφέρουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ στην Ελλάδα, την επόμενη τριετία.
Άλλοι μιλούν για 30 δις, άλλοι για 50 και κάποιοι τρίτοι για 80 .
Αποκρύπτουν όμως ότι τα λεφτά που μας προσφέρουν πρέπει να τα ξεπληρώσουμε σε τρία χρόνια με επιτόκιο γύρω στο 5%.
Δηλαδή, πρέπει αυτά που θα πάρουμε να τα επιστρέψουμε πίσω, παράλληλα να αποπληρώνουμε παλαιότερα δάνεια και να δώσουμε και 5% παραπάνω. Στη σημερινή συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής στις Βρυξέλλες θα καθοριστούν οι όροι αλλά όχι οι προϋποθέσεις του δανεισμού αυτού.
Το Δημόσιο πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να κάνει χρήση του πακέτου βοήθειας και η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Δεν πρόκειται για επιχορηγήσεις αλλά για βαρβάτα δάνεια με επαχθείς ρήτρες.
Το επιτόκιο είναι υψηλότατο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και πριν από έξι μήνες δανειζόμασταν - στα χειρότερα μας - με 3,8% - 4,3%.
Η σημερινή συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής που έχουν συστήσει από κοινού η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναμένεται ότι...θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων 24ωρων.
Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της θα ξεκαθαρισθούν ορισμένες από τις κρισιμότερες γκρίζες ζώνες του συμφώνου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως, για παράδειγμα, αυτή που αφορά στο πότε θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση του με το σταθερό επιτόκιο και πότε με το κυμαινόμενο.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο, η οποία άπτεται του κόστους δανεισμού, η οποία είναι και η σημαντικότερη, σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον.
Ας σημειωθεί ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται οριακά κάτω από το 4% (εκεί γύρω στο 3,75%), ενώ το σταθερό στο 5%.
Μόνο που στην πρώτη περίπτωση, η επιλογή της συνεπάγεται πολλούς κινδύνους, καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια τάση σημαντικής ανόδου των κυμαινομένων επιτοκίων, τα οποία πολύ σύντομα μπορεί να διαμορφωθούν πάνω από το 5%, μετατρέποντας σε μπούμερανγκ τη συγκεκριμένη επιλογή.
Γι΄ αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην τελική απόφαση, η οποία μπορεί να φαίνεται τώρα ευνοϊκή, αλλά μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποδειχθεί ...καταστροφική.
πηγή: Parapolitika gr και Voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου