Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πτώση 10%-15% για το ευρώ και εν συνεχεία θα έρθει η διάλυση !

Η  Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι μία «ψευδαίσθηση». 
 
Αυτό θεωρεί η Pacific Investment Management σε αρκετές εκθέσεις της αναφορικά με την ευρωζώνη και το μέλλον του ευρώ, συγκλίνοντας πολλές απόψεις αναλυτών
Σύμφωνα με τους αναλυτές χωρίς την εφαρμογή των κριτηρίων σύγκλισης που έχουν τεθεί στη συνθήκη του Μάαστριχτ δεν μπορούμε να μιλάμε για σταθερότητα του κοινού νομίσματος. 
Δεν μπορεί κάθε χώρα να τηρεί τους δικούς της κανόνες σχετικά με το ύψος των ελλειμμάτων και την πορεία του πληθωρισμού. 
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ουτοπικό να μιλάμε για κοινό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει το 9% της αξίας του έναντι του δολαρίου στο δωδεκάμηνο μέχρι τις αρχές του Απριλίου
Εάν μία χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει τώρα η Ελλάδα, ενώ η... διάχυση των προβλημάτων είναι σίγουρη για τους αναλυτές, τα νομισματικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να φτάσει πιο γρήγορα στην επίτευξη των στόχων, απουσιάζουν.  
Έτσι είναι πολύ πιθανό η ευρωζώνη να μετεξελιχθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που γνωρίζαμε τα τελευταία 10 χρόνια.
Έτσι θεωρείται ότι μπορεί το ευρώ να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά το πιθανότερο είναι να δούμε ένα «γερμανικό ευρώ», ένα «ισπανικό ευρώ» ή ένα «ελληνικό ευρώ». 
Δεν θα υπάρχει δηλαδή κοινή νομισματική πολιτική αλλά συμβουλευτικές υπηρεσίες από κάποια κεντρική τράπεζα, καθώς η έλλειψη σύγκλισης βασικών μακροοικονομικών μεγεθών θα αποκαλύψει ελλείμματα ανταγωνιστικότητας και τριγμούς σε υγιείς χώρες λόγω ύπαρξης των αδύναμων.
Οι αναλυτές βλέπουν αυτή την εξέλιξη σε βάθος χρόνου, όταν θα έχουν έλθει στην επιφάνεια οι αδυναμίες όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Ωστόσο μέχρι τότε, αναμένουν επιπλέον πτώση 10-15% της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, η UBS σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο δίνει στο ευρώ τη σύσταση sell. 
Στο μεταξύ το ένα μέλος μετά το άλλο αντιμετωπίζοντας τα δικά του προβλήματα θα καλεί τα υπόλοιπα να επικουρήσουν διαρυγνύοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ βρέθηκε στο υψηλότερο από την ίδρυσή του σημείο του 1,6038 έναντι του δολαρίου στις 15 Ιουλίου του 2008, αλλά ακολούθησε τρίμηνη πτώση που το έφερε στο 1,23 στις 28 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: