Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τα 11 μέτρα φωτιά του ΔΝΤ ...



Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός στήριξης των αδύναμων χωρών από την ΕΕ- ΕΚΤ: Άμεσα προσφεύγει η Ελλάδα   

 

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των αδύναμων μελών αποφάσισαν τα μέλη του Ecofin στη σημερινή άτυπη σύνοδο του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε τελικά βοήθεια από το Ecofin. 

Μάλιστα ο Ο. Ρεν ζήτησε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους κανόνες σύγκλισης των χωρών μελών, αυστηροποιώντας τα κριτήρια. Πάντως από την πλευρά της η ΕΚΤ, με ...
δηλώσεις του στελέχους της Nowotny τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει πολύ άμεσα το μηχανισμό στήριξης. Δηλαδή ουσιαστικά δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το μηχανισμό στήριξης ενδεχομένως και νωρίτερα από το Μάιο, ενώ αναφέρεται ότι δε φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για τη στήριξη της Ελλάδος για τη διετία 2011-2012.  Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισε δήλωσε ότι τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε κρίσιμα επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και επιδείνωση του προβλήματος..


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι, απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέα αύξηση του ΦΠΑ , μείωση του αφορολογήτου στις αγοραπωλησίες ακινήτων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και  νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων , είναι ορισμένα από τα μέτρα – σοκ που προτείνει το    ΔΝΤ στην Ελλάδα..
Τα μέτρα αυτά  πρόκειται να αναπτύξουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η  είσοδος του ΔΝΤ, έστω μαζί με την Ε.Ε., θα σημάνει επιβολή στην Ελλάδα επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους της.
Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών οι διαρθρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνουν  το κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές δαπανών και ενδεχομένως απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ορισμένα στελέχη στην πλατεία Συντάγματος κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 εργαζόμενους.
Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση του Έλληνα Υπουργού  με τα στελέχη του Ταμείου για τα μέτρα και ενδεχομένως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε ορισμένα από αυτά να τεθούν σε ισχύ από το 2011.
Αναλυτικότερα  τα έντεκα  μέτρα – φωτιά του ΔΝΤ   προβλέπουν  τα εξής:
1. Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.  Θα εισηγηθούν τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.
2. .Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.
3. ΦΠΑ: Νέα αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 25% προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
4. Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
5. Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.

6. Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
7. ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

8. Μισθοί στο Δημόσιο: Από το ΔΝΤ προήλθε  η πρόταση-σοκ για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.  Χθες ο  Ευρωπαίος Επίτροπος  Όλι Ρεν  συνέστησε  περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
9. Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
10. Μεταρρυθμίσεις: Σε πρόσφατη  έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.
11. Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: