Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δανεισμός με επιτόκιο 4,85% από 2,20% του Ιανουαρίου!

Μιλάμε για πανωλεθρία...ραγδαίες εξελίξεις!
Πιθανή η άμεση προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.
Εδώ που φτάσαμε οι μόνοι λόγοι, μη προσφυγής, είναι πολιτικοί!

Ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ
Εάν προστεθούν και επιπλέον 360 εκατ. ευρώ που έλαβε από μη ανταγωνιστικές προσφορές, το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανέρχεται σε 1,56 δισ. ευρώ.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε με την χώρα όμως να καταβάλει υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 6,5 από 3,05 στην προηγούμενη έκδοση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,85% από 2,20% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3.925 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,54 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των...
Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12μ.μ.
Όσον αφορά στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4.602 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 7,67 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, κᬬθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 180 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12μ.μ.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το spread μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών Bunds υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με τον κλείσιμο της Δευτέρας στις 356 μονάδες βάσης.
Ναυτεμπορική 
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. : 
Εμείς θα σας πάμε στην πιο προηγούμενη έκδοση, του Οκτωβρίου του 2009, όπου τότε το Δημόσιο δανείστηκε τα ετήσια έντοκα με 0,91% και τα εξάμηνα με 0,59%!

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα να δανειζόμαστε με επιτόκια κοντά στο 5%, είτε μπούμε στον μηχανισμό στήριξης είτε όχι.

Ο Μάιος πιθανότατα να κρίνει το μέλλον της οικονομίας καθώς εκεί θα πρέπει να ζητήσουμε περί τα 12 δις ευρώ.
Τι επιτόκιο θα λάβουμε είναι το μεγάλο στοίχημα.