Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Επιδοτήσεις για τις «πράσινες» επισκευές στα κτίρια


Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μελετούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών για τις «πράσινες» επισκευές στα κτίρια, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, που ανήκει στα πλέον σπάταλα κράτη ενεργειακά και οι κάτοικοί της πληρώνουν διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα κάθε χρόνο από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη για ψύξη και θέρμανση.

Τα κίνητρα, αλλά και η καθιέρωση των επιθεωρήσεων για την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων θα προβλέπονται στο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που προανήγγειλε πρόσφατα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και για τον οποίο πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση στο ...
...διαδίκτυο, που ολοκληρώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ανακοινωθούν τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ιδιωτών (προκειμένου να «θωρακίσουν» τα κτίριά τους με νέα κουφώματα, μονώσεις τοίχων κ.λπ.), μεταξύ των οποίων επιδοτήσεις εργασιών ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές κ.λπ.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φιλοδοξεί ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι σε θέση να δώσει το «πράσινο φως» για να αρχίσουν και οι επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της ενεργειακής επάρκειας, που θα είναι υποχρεωτικός σε όλα τα νέα κτίρια, αλλά και στα παλαιά που πρόκειται να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.

Μετά τη διαβούλευση το κόστος

Αναλυτικότερα, με το νέο ΚΕΝΑΚ θεσπίζονται τρεις βασικές αρχές:

1. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών νέων κτιρίων θα εκπονείται μελέτη ενεργειακής απόδοσης που πρακτικά αντικαθιστά την παλαιά μελέτη θερμομόνωσης. Η ίδια μελέτη θα εκπονείται και σε περιπτώσεις ριζικών ανακαινίσεων παλαιών κτιρίων με επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ.

2. Εισάγεται η διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και της ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων. Στα υφιστάμενα κτίρια οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται όταν νοικιάζονται ή πωλούνται.
Υποχρεωτικές θα είναι οι επιθεωρήσεις στα νέα κτίρια (κατοικίες ή άλλης χρήσης) και στα κτίρια με επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 που ανακαινίζονται.
Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.
Οσο για το κόστος των επιθεωρήσεων, το όριο του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

3. Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

Τα φορολογικά κίνητρα

Το ΚΕΝΑΚ θα εφαρμοστεί μαζί με πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιδότηση ενεργειακής επιθεώρησης, η επιδότηση δανείου για κάποια παρέμβαση, η επιδότηση της ίδιας της παρέμβασης, όπως και φοροαπαλλαγές για τις οποίες γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως έχει πει η υπουργός, γίνεται προσπάθεια τα κίνητρα να είναι μικτά και συνδυαστικά, ωστόσο θα πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που είτε θα μπορεί να επιλεγεί συνολικά, είτε μέρος τους από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, ανάλογα με τις παρεμβάσεις που θα κάνει.

Επιδότηση έως 50%

Ωστόσο, μελετάται και το ενδεχόμενο τα κίνητρα να διαφοροποιούνται από κτίριο σε κτίριο, ανάλογα όχι μόνο με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, αλλά και από την τιμή ζώνης του κτιρίου.
Για παράδειγμα, για τα παλαιά κτίρια οι επιδοτήσεις για τις παρεμβάσεις ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και το 50%, ανάλογα με τις επισκευές που θα γίνουν, τη θερμομόνωση και τα υλικά που θα επιλεγούν (π.χ. ψυχρές βαφές), την τοποθέτηση θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων, το νέο σύστημα ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα που χρησιμοποιεί ΑΠΕ (π.χ. γεωθερμικό) και που θα αντικαταστήσει τον παλαιό καυστήρα ή λέβητα, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.

Οσον αφορά την τιμή ζώνης του κτιρίου, μελετάται το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο στα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει προς επιδότηση τα κτίρια με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από αυτό το όριο της τιμής ζώνης είχε αποφασίσει να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Μάλιστα, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε εκτιμήσει ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφελούνταν περίπου 100.000 νοικοκυριά, κάτι που αμφισβήτησε ευθέως η σημερινή ηγεσία διά του υφυπουργού, Γιάννη Μανιάτη.

Στόχος της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου είναι να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, των 823 εκατ. ευρώ, ενώ γίνονται συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το πρόγραμμα JESSICA.
Αγγελειοφόρος

1 σχόλιο:

skordoc είπε...

SKORDAS ESHOP

Είδη θέρμανσης | Λέβητες Πετρελαίου Αερίου | Ατομικές Μονάδες | Θερμαντικά σώματα καλοριφέρ πάνελ | Σώματα Λουτρού Πετσετοκρεμάστρες | Καυστήρες | Κυκλοφορητές