Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικής καταγωγής η Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ

Πρόσωπο του 2014 για τον «Εθνικό Κήρυκα» η Sylvia Burwell... εγγονή Ελλήνων μεταναστών

Την ελληνικής καταγωγής υπουργό Υγείας των ΗΠΑΣίλβια Μάθιους Μπάργουελ, (Sylvia Mathews Burwell) επέλεξε η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για πρόσωπο του 2014, της χρονιάς που μας αποχαιρέτισε πριν από λίγες ημέρες. 
Η «εγγονή των Ελλήνων μεταναστών», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ορκίστηκε...
υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών τον Ιούνιο και είναι αυτή τη στιγμή το άτομο ελληνικής καταγωγής με τηνυψηλότερη θέση στην αμερικανική πολιτική.
Όπως επισημαίνει ο «Εθνικός Κήρυκας», η κ. Μάθιους Μπάργουελ, η οποία είναι 11η στη σειρά διαδοχής για τηνΠροεδρία, είναι πηγή έμπνευσης για την ελληνοαμερικανικήκοινότητα, αλλά ειδικότερα για τις Ελληνοαμερικανίδες, γιατί έφτασε ψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα ελληνικής καταγωγής στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής.
Υπό κανονικές συνθήκες, τονίζει η εφημερίδα, η θέση τηςυπουργού Υγείας, δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, συγκριτικά με τις υπόλοιπες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, η κ. Μάθιους Μπάργουελ καλείται να φέρει εις πέρας την ιστορική, σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που ανεπίσημα αποκαλείται Obamacareκαι έχει υποστηρικτές, αλλά και επικριτές.
Η υπουργός Υγείας κατάφερε να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα, καθώς η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της με ψήφους 77 υπέρ και 18 κατά.
Το 2013 εγκρίθηκε ο διορισμός της ως διευθύντρια του γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού με το ακόμη πιοσυντριπτικό 96-0.
Παρόλο που το όνομα της δεν φαίνεται ελληνικό, οι ελληνικές ρίζες της Σίλβια Μάθιους Μπάργουελ δεν ανιχνεύονται μόνο στο DNA της, αλλά και στις πράξεις της. Μαζί με άλλους εξέχοντες Ελληνοαμερικάνους συνέβαλε στη δημιουργία του εκπαιδευτικού φορέα Πρωτοβουλία Επόμενης Γενιάς (Hellenext), στο πλαίσιο του οποίου έδωσεδιαλέξεις σε νέους ηγέτες και συμμετείχε στον διαγωνισμό «Οι Έλληνες ανταποδίδουν» (Greeks give back).

Δεν υπάρχουν σχόλια: