Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Επιστροφή στη δραχμή βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

drachmaΤην αναβίωση του ελληνικού δράματος, ιδίως αν από τις πρόωρες εκλογές προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την επανεμφάνιση του φαντάσματος της εξόδου από το ευρώ εξετάζουν από χθες οι περισσότερες ανταποκρίσεις και αναλύσεις ξένων μέσων ενημέρωσης. 

Η επικράτηση πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και η αύξηση της έντασης στις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους θεωρούνται δεδομένες για τους περισσότερους ανταποκριτές. 

Το χειρότερο από τα υπό εξέταση σενάρια είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ...


Ανησυχητική είναι η πεποίθηση αρκετών αναλυτών των αγορών ότι αυτή τη φορά η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Γερμανία και η τρόικα θα εμφανιστούν άκαμπτες στις διαπραγματεύσεις για να μην ενθαρρύνουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Nότου να ζητήσουν «κούρεμα» του χρέους τους. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία και ότι θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2015.

Ο τίτλος ανταπόκρισης της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal «Ατελέσφορη η ψηφοφορία για πρόεδρο, αναβίωση της αβεβαιότητας» και ο υπότιτλος «Η προοπτική των εκλογών τον Ιανουάριο πλήττει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανανεώνει τους φόβους για κρίση χρέους» περιγράφουν με λίγα λόγια τη γενική εικόνα που μετέδιδαν χθες οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ από την Αθήνα. Η αποτυχία εκλογής προέδρου «πυροδοτεί ανησυχίες ότι μια νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση χρέους που σιγοκαίει για καιρό», αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με επαρκή διαφορά ώστε να κυβερνήσει ούτε τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αν γίνει πρωθυπουργός.

Για το πρακτορείο Reuters η αποτυχία εκλογής προέδρου «θέτει εν αμφιβόλω τη διεθνή συμφωνία οικονομικής διάσωσης της χώρας»

Παρόμοια είναι η προσέγγιση του Bloomberg, που θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές και η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει «κίνδυνος περίπου 30% η Ελλάδα να πέσει σε νέα πολιτική κρίση, με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ να ακολουθεί την αναπόφευκτη περίοδο βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας», σχολιάζει στο Bloomberg ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Κρίνουμε ότι η Ευρωζώνη θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι σε κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει ο Ντέιβιντ Μακί, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην JPMorgan. Για τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα ανησυχεί τους πιστωτές της χώρας, ενώ το περιοδικό Spiegel γράφει ότι «όχι μόνον η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και η Ε.Ε. είχαν προειδοποιήσει» για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εκλογές, δεδομένου ότι «φοβούνται θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ». Η συντηρητική Die Welt σε σχόλιό της υποστηρίζει ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να απειλήσουν την Ελλάδα με έξωση» από το ευρώ και αν χρειαστεί, να την πραγματοποιήσουν ακόμη και με κόστος 80 δισ. ευρώ για τη Γερμανία.

«Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN, που επισημαίνει το ευάλωτο της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που «προηγείται στις δημοσκοπήσεις», έχει δεσμευθεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, είναι πιθανό να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναλύσεις, όπου οι αρθρογράφοι διεθνών ΜΜΕ παρουσιάζουν πιο προσωπικές απόψεις για το νέο ελληνικό δράμα και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Στο BBC η Λίντα Γιούε, επικεφαλής αναλύτρια επιχειρηματικών θεμάτων, θεωρεί ότι η διενέργεια εκλογών και η υστέρηση της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις «επαναφέρουν το φάσμα της εξόδου από το ευρώ» και υποδηλώνει ότι «περισσότεροι Ελληνες επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή απ’ ό,τι την παραμονή στο ευρώ», πράγμα που κατά την ίδια δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης ύφεσης και της ανεργίας.

Για τον Νιλ Ανμάκ, αρθρογράφο του Reuters Breakingviews, «η άνοδος του λαϊκισμού στην Ελλάδα είναι συνέπεια της αποτυχίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το υπερβολικό χρέος και να σχεδιάσει πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη. Οι επενδυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα όχι σαν εξαίρεση, αλλά ως πρόδρομο δείκτη».

Η καλύτερη λύση

Στο BloombergView ο αρθρογράφος Μαρκ Γκίλμπερτ γράφει ότι 
«η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει μια πλήρους έκτασης υπαρξιακή κρίση αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος της Ελλάδας είναι αληθινός και δεν οφείλεται ολοκληρωτικά στην ίδια και ότι η κούραση από τη λιτότητα αποτελεί ζήτημα για περισσότερα από ένα μέλη της Ευρωζώνης». 
Κατά τον Γκίλμπερτ, «με την Ελλάδα να παραμένει στην εντατική φροντίδα για το προβλεπτό μέλλον, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος από τα χρέη ύψους 322 δισ. ευρώ της χώρας. Είναι τρομερή λύση, δεδομένου ότι το κόστος του “κουρέματος” θα το επωμιστούν τελικά οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις που φαίνονται στον ορίζοντα».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: