Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του επενδυτικού οίκου,ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κερδίσει αυτοδυναμία, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει και την πλειοψηφία, μετά τις εκλογές.
Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει από τη συνεργασία κομμάτων, με τις διαδικασίες για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας να προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Λίγο – πολύ, η οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ασταθής, εκτιμά η Nomura. Και προσθέτει ότι σχεδόν καμία κυβέρνηση που δεν θα έχει τη συμμετοχή της ΝΔ δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με την τρόικα για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, έως τον Ιούνιο του 2015.
Κατά την άποψη του οίκου, η χώρα θα οδηγηθεί και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πριν να μπορέσει να συμφωνήσει με την τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία προβλέπεται περίπλοκη και χρονοβόρος, εκτίμηση η οποία ενισχύεται και από τη διαπίστωση ότι τα εσωτερικά περιθώρια κινήσεων της Angela Merkel στη Γερμανία είναι όλο και πιο περιορισμένα. Η άνοδος του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) όχι μόνο προσφέρει στους Γερμανούς μια εκλογικά αξιόπιστη συντηρητική εναλλακτική στο κόμμα της Merkel, αλλά και θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε νέους κυβερνητικούς συνασπισμούς (π.χ. SPD, Die Linke και Πράσινοι).
Μετά από όλα αυτά, πάντως, το βασικό σενάριο της Nomura θέλει την Ελλάδα να μην προχωρά σε default και να μην βγαίνει από την Ευρωζώνη. Οι αναλυτές της, ωστόσο, περιμένουν έναν «μπερδεμένο συμβιβασμό», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο προεξοφλούν, για την ώρα, και οι αγορές.