Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο Αλέξης εγγυάται τις καταθέσεις, τελεία και παύλα...


Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά υποδαυλίζοντας την υφέρπουσα ανησυχία για τις τραπεζικές καταθέσεις και ένα ενδεχόμενο ενός bank run.

Κάνει λάθος, γιατί αν κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες λόγω αδυναμίαs να καλύψουν ενδεχόμενο κύμα αναλήψεων, κανένας δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στην οικονομία αλλά και τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι.
Στις εκλογές του 1964 η ΕΡΕ προσπάθησε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα με σύνθημα «Αυτή η δραχμή είναι δική σου - Μην αφήσεις τον Γεώργιο Παπανδρέου να σου την πάρει...».
Παρατηρήθηκαν τότε μαζικές αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδας οι οποίες ενισχύθηκαν και από δηλώσεις, σαν αυτή του Παναγή Παπαληγούρα περί κινδύνου αναβίωσης των κατοχικών φαινομένων...


Φυσικά δεν ανεκόπη η πορεία της Ένωσης Κέντρου προς την εξουσία η οποία με 52,7% απέσπασε 171 έδρες.
Μάλλον δεν παρατηρείται τώρα ανάλογο εκλογικό ρεύμα, αλλά η κινδυνολογία δεν αποτελεί καλή επιλογή, ιδίως σε ένα λαό που αρέσκεται να του χαϊδεύουν τα αυτιά αποκρύπτοντάς του την αλήθεια.
Άλλωστε ο πρώτος διδάξας την εύκολη δημαγωγία της αντιμνημονιακής διαλέκτου το 2010 ήταν ο κ. Σαμαράς.
Προχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να καθησυχάσει προφανώς την υφέρπουσα ανησυχία έκανε την εξής δήλωση: 
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».
Με τη δήλωση αυτή αναγνωρίζει πως υπάρχει ανησυχία.
Κατά δεύτερο στην πολιτική όπως και στη ζωή τα μεγάλα λόγια συνιστούν φτώχεια. 
Οι πράξεις είναι που μετράνε.
Μια πράξη που θα έπειθε περισσότερο από τη δήλωση είναι η απόφαση των στελεχών του οικονομικού του επιτελείου που σύμφωνα με το τελευταίο πόθεν έσχες διατηρούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό, να τα επαναφέρουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μετοχές ή ό,τι άλλο προσφέρει η εγχώρια αγορά καταθέσεων και η επενδυτική αγορά.

Ακόμη και με το αστικό δίκαιο, το να έχεις τις καταθέσεις στο εξωτερικό και από τις πολιτικές σου αποφάσεις να εξαρτάται η δραχμοποίηση ή όχι των καταθέσεων των άλλων εντός της χώρας, αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων κάτι που είναι ποινικά κολάσιμο.
Υποτίθεται πως το αριστερό δίκαιο θα είναι πιο αυστηρό σε ζητήματα κερδοσκοπίας και εσωτερικής πληροφόρησης σε βάρος του λαού.
Οι αντιφάσεις
Παρά ταύτα υπάρχουν αντιφάσεις στις εγγυήσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. 
Για να εγγυάσαι κάτι πρέπει να διαθέτεις ανάλογη οικονομική επιφάνεια ή να εμπνέεις αυξημένη οικονομική πίστη.
Ούτε ο ίδιος, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος στην Ελλάδα τη διαθέτει. Την έχει μόνο η ΕΚΤ η οποία διαθέτει εκδοτικό προνόμιο και αποτελεί αυτό που οι ινστρούχτορες των οικονομικών αποκαλούν λύση τελευταίας καταφυγής.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί όμως πως όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα έχει την υποχρέωση να διατηρεί στην «πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόγραμμα (μνημόνιο) έληξε στις 31 Ιανουαρίου και πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Μετά, για να συνεχιστεί θα πρέπει να υπάρξει καινούργιο μνημόνιο.
Στο ΣΥΡΙΖΑ ακούνε μνημόνιο και ανάβουν τα «λαμπάκια» τους.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει πιστός στις διακηρύξεις και δεν υπάρξει νέο μνημόνιο τότε θα έχουν κάθε λόγο ανησυχίας όσοι τρέχουν να προλάβουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους;
Οι επικίνδυνες δηλώσεις...
Ιδού μερικές από τις δηλώσεις που τρομοκρατούν καταθέτες...
Λαφαζάνης
«Όπως είπε ο συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο κανάλι Action24, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρει «τοίχο» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα μελετήσει τόσο τη λύση της στάσης πληρωμών, όσο και του Δημοψηφίσματος…».
Τόλιος
«Ερωτηθείς μάλιστα για τις απόψεις συναδέλφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ οι κκ Σταθάκης-Μηλιός, οι οποίοι με διαβεβαιώσεις τους "ξορκίζουν" το ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων, ο Γ. Τόλιος είπε ότι εκφράζουν "προσωπικές απόψεις", καθώς το Συνέδριο του κόμματος έχει λάβει ρητές και συγκεκριμένες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Για των λόγων του το αληθές, ο κ. Τόλιος διάβασε απόσπασμα από το κείμενο του τελευταίου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται αυτολεξεί: «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα.
Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά»...



Δραγασάκης
«Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον μόνο για επενδύσεις και όχι για να αποπληρώνει τα παλαιά δάνεια...».
Σταθάκης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης απαντά μόλις σε πέντε δευτερόλεπτα για το «πού θα βρούμε τα λεφτά» και τα 12 δισ. που απαιτούνται για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: «3 δισ. από το ΕΣΠΑ, 3 από το ΤΧΣ, 3 από την επανεκκίνηση της οικονομίας με ρύθμιση των χρεών και 3 δισ. από τη φοροδιαφυγή.»
Μηλιός
«Πενταετές μορατόριουμ πληρωμών, και θάψιμο της λιτότητας για πάντα, είναι η πρόταση του υπευθύνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη, όπως την παρουσίασε σε ημερίδα της τριμηνιαίας επιθεώρησης «Θέσεις» και του Levy Economics Institute….».
Όπως καταλαβαίνετε η μη αποπληρωμή δανείων προς εταίρους ή την ΕΚΤ σημαίνει παραβίαση των όρων του μνημονίου, άρα η ΕΚΤ θα νομιμοποιηθεί να «στραγγαλίσει» τις ελληνικές τράπεζες. 
Τέλος πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ με τις τράπεζες ανοιχτές;

Η βασική πηγή της ανησυχίας των καταθετών είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και το ίδιο το πρόγραμμα του κόμματος.



Κώστας Στούπας
Capital.gr
orthografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: