Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ερχόμαστε! Ανάψτε τα καλοριφέρ…

Όποιος πιστεύει πως έχει στο τσεπάκι τις επόμενες εκλογές πλανάται πλάνην οικτράν.

Η προεκλογική περίοδος θα έχει χαρακτηριστικά μεγάλης πόλωσης, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Η στάση των Ευρωπαίων ήδη από τις δηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την προτίμηση των πολιτικών με τους οποίους θα ήθελαν να διαπραγματευτούν τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας με αντάλλαγμα τις...
μεταρρυθμίσεις.
Πόσο θα μετρήσει στη ζυγαριά η στάση αυτή από την οποία θα εξαρτηθούν και οι εισροές ρευστότητας σε μια χώρα που είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, θα το διαπιστώσουμε προσεχώς...
Στις εσωτερικές εξελίξεις θα πρέπει να προσθέσουμε τις ανησυχίες που προκαλεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ικανότητα να διατηρήσει τη χώρα εντός της Ευρωζώνης και ένα κρίσιμο μέγεθος καταθέσεων εντός των ελληνικών τραπεζών.

Το 2012 ο φόβος αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα και ο ανεξέλεγκτος τραπεζικός πανικός αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη και αθόρυβη παρέμβαση της ΕΚΤ που είχε σαν στόχο να μην αφήνει ούτε ένα ΑΤΜ χωρίς μετρητά, ούτε για μια ώρα.
Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν εντός ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με ανάλογες δεσμεύσεις και η ΕΚΤ διέθετε τα επιχειρήματα να πράξει όσα έπραξε.
Το υπάρχον πρόγραμμα λήγει αύριο και η δίμηνη παράταση δεν φαίνεται να αποτελεί ικανό εχέγγυο.
Τα πράγματα θα γίνονταν στο σημείο αυτό ευνοϊκότερα για το ΣΥΡΙΖΑ αν ο κ. Τσίπρας εγκαίρως δεσμευόταν για παράταση του υπάρχοντος μνημονίου για έξι μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο όμως με βάση τη γραμμή πλεύσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται εφικτό καθώς η αιχμή της στρατηγικής προς την εξουσία συντίθεται από τις συνήθεις τα τελευταία χρόνια αντιμνημονιακές δημαγωγικές αρλούμπες.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως το μοντέλο της μεταπολίτευσης έχει χρεοκοπήσει και πως χώρα 3 εκατ. συνταξιούχων και 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με αλλαγές που θα πονέσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν δεν γίνουν έγκαιρα αυτές οι αλλαγές όλοι θα χάσουν τα πάντα όχι μόνο τα αδίκως κτηθέντα προνόμια.

Εφόσον η κοινωνία βρίσκεται σε μεταβατική φάση συσχετισμών, υπό μετάβαση τελεί και η πολιτική σκηνή της χώρας. Μπορεί η πόλωση να ευνοεί τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο πρώτος που θα «στραβοπατήσει» θα υποστεί τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης και χωρίς αντίπαλο πόλο θα ακολουθήσει και ο άλλος.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε κραταιά κόμματα να εξαερώνονται σε λίγους μήνες σε μονοψήφια ποσοστά. Κόμματα του περιθωρίου να διεκδικούν την εξουσία, άλλα να εμφανίζονται στο παρά πέντε των εκλογών και να αποσπούν αξιοσημείωτες κοινοβουλευτικές παρουσίες και στη συνέχεια το ίδιο γρήγορα να εξαφανίζονται.

Η διαδικασία αυτή μετάλλαξης και αναζήτησης δεν έχει εξαντληθεί...

Τόσο ο Ιανουάριος όσο και οι επόμενοι μήνες του 2015 αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις τράπεζες και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις θα αναστείλουν παραγγελίες, θέσεις εργασίας θα χαθούν, φόροι δεν θα πληρωθούν και κατά συνέπεια ούτε όσοι πληρώνονται από το δημόσιο θα πρέπει να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Καθώς έρχεται χιονιάς την πρωτοχρονιά, με φειδώ η λειτουργία των καλοριφέρ και των ξυλοσομπών για να επαρκέσουν τα καύσιμα μέχρι την Άνοιξη που θα ζεστάνει ο καιρός.
Μην ακούτε τους δημαγωγούς που υπόσχονται τζάμπα ρεύμα, πετρέλαιο και ξύλα..


Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: