Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Τα πέντε πράγματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής, είναι σταθερό και καθαρό σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά η αυτοδυναμία “παίζεται” όπως επίσης ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και η τρίτη θέση που έχει ρυθμιστική δύναμη.

Συνομιλήσαμε με στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων και εκλογικούς αναλυτές για να συνοψίσουμε τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα ως προς τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα των εκλογών...

- Οι αναποφάσιστοι:
Η αδιευκρίνιστη ψήφος εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά και η εικόνα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει παρά μόνο την τελευταία εβδομάδα ή και τα τελευταία 24ωρα πριν από τις κάλπες. 
Τότε θα φανεί ποια είναι η ισχύς του φόβου απέναντι στη δυναμική της οργής.
- Η συσπείρωση: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υψηλή συσπείρωση, η ΝΔ χαμηλότερη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη αποσυσπείρωση που θα επιταθεί με την εμφάνιση του κόμματος Παπανδρέου. 
Ο βαθμός συσπείρωσης που τελικά θα επιτευχθεί θα επηρεάσει την οροφή την οποία μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.
- Οι μετακινήσεις: 
Αυτή τη στιγμή καταγράφονται διαρροές ακόμη και από ψηφοφόρους της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Το ΠΑΣΟΚ χάνει προς κάθε κατεύθυνση (προς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, οπωσδήποτε και προς το κόμμα Παπανδρέου στη συνέχεια), ενώ ασάφεια υπάρχει ως προς τις προθέσεις των ψηφοφόρων της ΧΑ που συχνά “κρύβονται”. 
Όταν σταματήσουν οι μεγάλες μετακινήσεις θα παγιωθεί η πραγματική δύναμη κομμάτων, όπως το Ποτάμι, που έχουν ασταθή εκλογική βάση λόγω… ηλικίας.
- Η επίδοση του κόμματος Παπανδρέου: 
Αν πάει καλά, σε ποσοστά 4-6% μπορεί να εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας και να αφήσει εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ. 
Αν κινηθεί σε χαμηλότερα ποσοστά και πάλι μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ ή πάντως να περιορίσει δραματικά τη δύναμή του.
- Τα εκτός βουλής κόμματα: 
Όσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, τόσο διευκολύνεται η αυτοδυναμία που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη με 34%-35%. 
Η Ανταρσύα και η ΔΗΜΑΡ με τους Οικολόγους έχουν πιθανότητες να γράψουν περισσότερο από 1%, ενώ ο αριθμός των μικρών κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλος.

www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: