Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Όλα είναι ακόμη ανοικτά!

Ο Θεός αφήνει τους ανθρώπους να κάνουν σχέδια και έπειτα τους τα χαλάει! 

Αλίμονο αν η Ιστορία εξελισσόταν όπως την είχαμε εμείς καμωμένη στο κεφάλι μας.

Η ζωή είναι μαγική επειδή βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Γι’ αυτό και είναι πολλές φορές απρόβλεπτη.

Πως είπατε; Έχετε αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια;

Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε!

Τα πράγματα έχουν σήμερα ως εξής
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις και περιμένουμε να δούμε αν θα αποκτήσει μία δυναμική αυτοδυναμίας στις επόμενες εβδομάδες. 
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να παίζει μόνο με το ποσοστό της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ποντάρει σε κλείσιμο της ψαλίδας και σε μία αριστερή παρένθεση. 
Το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη παρακαλάει να μην κατέβει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου θα ήθελε να είναι κάτι σαν το Ποτάμι του Θεοδωράκη στην εποχή του σακιδίου. 
Όσο για το Ποτάμι; Είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με όποιον έρθει πρώτος, τέλος πάντων. 
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες δημόσια η κυρία Λυμπεράκη.
Αυτή είναι η εικόνα
Ανατρέπεται; Η απάντηση είναι καταφατική. Όλα ανατρέπονται. 
Οι στατικές εικόνες είναι μόνο εκείνες που πιάνει ο φακός του φωτογράφου. Και πάλι όμως! Ακόμη και οι φωτογραφίες κρύβουν μέσα τους μία δυναμική. Οι απόψεις ότι "πάει και τελείωσε" κάνουν καλό στην ψυχολογία όσων δεν θέλουν να αλλάξει κάτι, αλλά συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πράγματι πρώτο κόμμα! 
Το θεωρούμε δεδομένο. Είναι; 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν να είναι σήμερα πρώτο κόμμα, αλλά τα στοιχεία που βλέπουμε σε αυτές δεν μας πείθουν ότι η εικόνα αυτή μπορεί να μείνει μέχρι το τέλος.
Η μεγάλη αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Οικονομία. Όσο ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του υπόσχονται πεντοζάλη στις αγορές, τόσο χάνει πόντους στο κεντρώο ακροατήριό του. 
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου; 
Θα σταματήσουν τα στελέχη του να μιλούν για τις αγορές και την Οικονομία;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί έτσι και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση, αλλά ούτε και να βρουν κυβερνητικούς εταίρους στα μικρότερα κόμματα. 
Μπορεί σήμερα το κόμμα του κ. Θεοδωράκη να δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με όποιον είναι πρώτος, αλλά αυτό προϋποθέτει και ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό για τον κ. Θεοδωράκη. 
Τι θα γίνει, λοιπόν, αν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν; 
Μην μου πείτε ότι δεν θα είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο. Το κακό είναι ότι θα πιάσει πολλούς στον ύπνο και θα τους εκθέσει, αφού αυτοί οι πολλοί έχουν ήδη φροντίσει να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό κλίμα που θυμίζει υπανάπτυχτες χώρες.

Ένα τρίτο ερώτημα αφορά τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου
Είναι σίγουροι ότι θα κατορθώσουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής; 
Αν κατέβουν δύο κόμματα, μπορεί και όχι!

Ένα τέταρτο ερώτημα αφορά όλους εκείνους που πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό! 
Ας πούμε ότι αναλαμβάνει μία ευρύτερη πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς και παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της χώρας. 
Ας πούμε να γνωστοποιήσει το αυριανό υπουργικό του συμβούλιο και αυτό να περιλαμβάνει ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας. 
Να υπογράψει, δηλαδή, ένα συμβόλαιο για την επόμενη ημέρα με πολλούς πολιτικούς εταίρους. 
Θα μπορούσε μία τέτοια κίνηση να αλλάξει το σκηνικό; 
Μην βιαστείτε να απαντήσετε. 
Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε αν τυχόν μας προκύψει μία τέτοια πρωτοβουλία και έπειτα να δούμε την αντίδραση του κόσμου.

Εκτός κι αν πιστεύετε ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν γνωρίζουν ότι η πολιτική τους ήταν μισητή σε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταδικασμένοι σε ήττα.

Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να μην θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία, έχοντας παραιτηθεί από την διαχείριση μιας πραγματικά δύσκολης πραγματικότητας. 
Αν ποντάρουν στην "αριστερή παρένθεση", κάνουν λάθος. Αν αλλάζουν σχέδιο κάθε ημέρα, πάλι κάνουν λάθος. 
Όσα πιο πολλά λάθη μαζεύονται τόσα περισσότερα χρόνια θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: