Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Εσωκομματικές έριδες στην Κουμουνδούρου ενόψει αυτοδιοικητικών – Διχάζει η υποψηφιότητα Βουδούρη

Τσίπρας Λαφαζάνης«Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί;»
ρώτησε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη...
Σφοδρές συγκρούσεις και μεγάλη καχυποψία επικρατούν στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Πιο συγκεκριμένα, χάσμα φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στις δύο βασικές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε σαφές και στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για τις υποψηφιότητες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που επιλέχθηκαν από την ηγεσία...

Από τη μία οι «προεδρικοί» με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη, η αριστερή πλατφόρμα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ως «πέτρα του σκανδάλου» στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, εμφανίζεται πρωτίστως η πρόταση της ηγεσίας να είναι υποψήφιος ο Οδυσσέας Βουδούρης για την Πελοπόννησο και κατά δεύτερο λόγο, οι εισηγήσεις για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Μπενέτο στο Νότιο Αιγαίο.
Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Βουδούρης έχει ψηφίσει μνημόνια και προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «στέλνουμε λάθος μήνυμα στο λαό» με υποψηφιότητες που δεν σηματοδοτούν ανοιχτά τον αντιμνημονιακό αγώνα.
Τα αίματα άναψαν όταν ήλθε η ώρα της ψηφοφορίας. Η ηγεσία ζήτησε να γίνει μία ψηφοφορία «πακέτο» και για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και στις 13 περιφέρειες και όχι για κάθε μία χωριστά. Σημειωτέον ότι για τις υπόλοιπες δέκα δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των εσωκομματικών πλευρών. Η διάθεση της ηγεσίας όμως να «κρύψει» τις επίμαχες υποψηφιότητες στο ίδιο τσουβάλι με όσες είχαν την πλήρη έγκριση του κόμματος, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς πολλοί θυμήθηκαν ότι κάπως έτσι κάνει και η κυβέρνηση στη Βουλή με τις σκληρές μνημονιακές διατάξεις, τις οποίες βάζει σε ένα άρθρο με άλλες ρυθμίσεις και υφαρπάζει την ψήφο των βουλευτών.
Για να ελέγξει τις αντιδράσεις παρενέβη ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που απευθύνθηκε στον κ. Λαφαζάνη ρωτώντας τον εάν θα «δώσουμε την μάχη όλοι μαζί». Ο ηγέτης της αριστερής πλατφόρμας απάντησε πως «αυτό είναι αυτονόητο», όμως ο Στάθης Λεωτσάκος, στέλεχος της ίδιας πτέρυγας, απηύθυνε με νόημα το ίδιο ερώτημα στον πρόεδρο του κόμματος.  Ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα μίλησε για δυσανεξία εκ μέρους της αριστερής πτέρυγας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίγει φακέλους σε όσους προσεγγίζουν το κόμμα για κοινή πορεία.
Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία το εάν θα ψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας ως πακέτο ή θα εγκριθεί μία μία η υποψηφιότητα. Υπερίσχυσε μεν η άποψη της προεδρικής πτέρυγας, με ψήφους 96 υπέρ και 67 κατά, συσχετισμός, που έδειξε ότι η θέση της αριστερής πτέρυγας είχε ευρύτερη απήχηση απ’ όσο η γενική επιρροή της στο σώμα. Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία, σε ένα διαλυμένο σώμα και χωρίς καταμέτρηση, για το εάν εγκρίνεται το πακέτο των υποψηφιοτήτων, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.
Σημειωτέον ότι στους κόλπους της αριστερής πτέρυγας διατυπώνεται η εκτίμηση ότι υπάρχει μυστική συμφωνία με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και σε άλλα πεδία πολιτικής δράσης, όπως οι εθνικές εκλογές, και γι’ αυτό η ηγεσία επέμεινε τόσο πολύ σε μία άκρως αμφιλεγόμενη περίπτωση όπως ο κ. Βουδούρης.
Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφέρειες είναι και επίσημα οι εξής:
Αττική: Ρένα Δούρου
Κεντρική Μακεδονία: Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Δυτική Μακεδονία: Θ. Καρυπίδης.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Κ. Μορφίδης.
Ιόνιο: Θ. Γαλιατσάτος
Πελοπόννησος: Οδ. Βουδούρης
Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου
Βόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση
Κεντρική Ελλάδα: Ευ. Αποστόλου
Δυτική Ελλάδα: Β. Χατζηλάμπρου
Θεσσαλία: Ηρώ Διώτη
Κρήτη: Μ. Κριτσωτάκης
Ηπειρος: Όλγα Γεροβασίλη
http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: