Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Καρυπίδη -Να αποσυρθεί η υποψηφιότητα ζητά ο Λαφαζάνης

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Καρυπίδη -Να αποσυρθεί η υποψηφιότητα ζητά ο ΛαφαζάνηςΔιαστάσεις παίρνει το θέμα Καρυπίδη  στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, 

αφού η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα εξέταζε το θέμα της υποψηφιότητας του στελέχους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναβλήθηκε με δικαιολογία την απουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεφαλονιά.
Και μόνο το γεγονός ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση κρίνεται  ως απαραίτητη  είναι ενδεικτικό του...
κλίματος στην Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα Καρυπίδη.
Δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Πάνος Λάμπρου, οι οποίοι προέρχονται από συνιστώσες που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, ζήτησαν να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα ενώ εντονότερες  ήταν οι αντιδράσεις και από την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Νταβανέλλος, Κοσμάς, Θεωνάς).
Όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, πρόταση της Πλατφόρμας είναι να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Καρυπίδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος με κάθε μορφή ρατσισμού, άρα και με τον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι».
Σε κάθε περίπτωση, μείζονα σημασία θα έχει η εισήγηση Τσίπρα και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει εκ νέου σε δύο εβδομάδες. 
Yπερατλαντική αντίδραση για τα «αντισηματικά σχόλια» του υποψήφιου Περιφερειάρχη
Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι επίμαχες αναφορές του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Σε ανακοίνωσή της, η American Jewish Committee καταγέλλει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για αντισημιτικές δηλώσεις.
Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον ισχυρισμό του κ. Καρυπίδη ότι το όνομα της ΝΕΡΙΤ έχει «εβραϊκές ρίζες» και ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης ήταν μια «πράξη που απειλεί την Ελλάδα».
Οι «εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από την Χρυσή Αυγή της άκρας δεξιάς, αλλά επίσης και από το Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, που καταδεικνύει την άκρα αριστερά», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), τονίζοντας όμως, ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και η κυβέρνησή του απορρίπτουν αυτές τις «επικίνδυνες επιθέσεις» και αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Ελλήνων-Εβραίων, όπως και όλων των Ελλήνων πολιτών, να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια.
«Η Ελλάδα», σημειώνεται μεταξύ άλλων, «έχει σήμερα ένα εβραϊκό πληθυσμό που αριθμεί περίπου 5.000, σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, έχοντας χάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας και της απέλασης προς τα στρατόπεδα θανάτου».
Στην συνέχεια, γίνεται αναφορά στην ίδρυση της ΝΕΡΙΤ το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση, αλλά και στον ισχυρισμό Καρυπίδη ότι το ακρωνύμιο του νέου σταθμού συνδέεται με την εβραϊκή λέξη για το κερί -Ner- και ότι «τα αναμμένα κεριά κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Χάνουκα γιορτάζουν την εβραϊκή νίκη πάνω από την αρχαία Ελλάδα».
Επίσης, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του Καρυπίδη, όπως παρουσιάστηκαν στο Facebook, «για το άναμμα των κεριών (Nerit) στην επτάφωτη λυχνία των Εβραίων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης» και ότι ο Καρυπίδης έγραψε: «Οργανώνει μια νέα Χάνουκα κατά των Ελλήνων».
«Το μαστίγωμα μέχρι μίσους κατά των Εβραίων, για όλα τα είδη των φερόμενων συνωμοσιών, είναι μια γνωστή, για πολύ καιρό, τακτική των πολιτικών εξτρεμιστών, με τίποτα εποικοδομητικό να προσφέρουν στα θέματα της πραγματικής ζωής που αντιμετωπίζει η χώρα τους», παρατηρεί ο κ. Χάρις και προσθέτει ότι «η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, για άλλη μια φορά ότι, για όλες τις δήθεν διαφορές τους, άκρα δεξιά και αριστερά, οι πολιτικοί μπορούν να έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορετικά θα μπορούσαν να παραδεχτούν -την ικανότητα στο τυφλό μίσος, τη μισαλλοδοξία και την δημαγωγία».
Στην ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, έρχεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο μετά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Σαμαρά, ενώ η Χρυσή Αυγή κατατάσσεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις. «Μέχρι στιγμής, οι ηγέτες του κόμματός του δεν αντέδρασαν» σ' αυτό που έγραψε ο Καρυπίδης στο Facebook, αναφέρει η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού τόνισε ότι πρόκειται για «απαράδεκτες, ρατσιστικές και αντισημιτικές» δηλώσεις.
Τι απαντά ο Καρυπίδης
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έδωσε πάντως τη δική του απάντηση σε όσα του καταλογίζουν κάνοντας λόγο για προπαγάνδα από τα ΜΜΕ σε βάρος του και για «απαράδεκτη συσχέτισή του με εθνικιστικά μορφώματα και κόμματα», ενώ δηλώσει στρατιώτης της Αριστεράς.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Καρυπίδη:
Η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν με προφύλαξε από την αρνητική έκπληξη της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε. και τους αφελείς συνοδοιπόρους της, για όσα ακούστηκαν για το άτομό μου. Η συσχέτισή μου με εθνικιστικά-ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη.
Η στάση ζωής μου, η ιστορία και το ήθος μου είναι σε πλήρη αντίθεση μΆ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Από παιδί μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον, με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις,
Η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που διαλύει την οικονομία της χώρας και φέρνει την κοινωνική καταστροφή, με οδήγησε στην άμεση πολιτική ενεργοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόσμο, για να μπορούμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτές οι κοινές στοχεύσεις με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενόχλησαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Δηλώνω στρατιώτης στον στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία. Το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: