Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Άλμα των Τρικάλων στο μέλλον: Φτάνουν λεωφορεία χωρίς οδηγό

Μια ιδέα από το μέλλον θα πάρουν σε λίγο καιρό οι κάτοικοι των Τρικάλων, αφού λεωφορεία χωρίς οδηγό θα αρχίσουν να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Τι αφορά το πρόγραμμα CityMobil2, στο οποίο εντάχθηκαν τα Τρίκαλα
Αυτοματοποιημένα οχήματα αναμένεται να κάνουν σε λίγο καιρό την εμφάνιση τους στα Τρίκαλα, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η πόλη επελέγη για ευρωπαϊκός πιλότος του προγράμματος CityMobil2.
Η εταιρία e-Trikala, η οποία κατά 99% ανήκει στο δήμο Τρικκαίων και το 1% ... στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων, είχε καταθέσει πρόταση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την πόλη να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία από τις υποψήφιες, που ήταν συνολικά 12. Για εξάμηνες δοκιμές με αυτόματα οχήματα προκρίθηκαν οι πέντε εξ αυτών, με τα Τρίκαλα να ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για νομιμοποίηση της πιλοτικής κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη, ενώ έχει καθοριστεί η προτεινόμενη διαδρομή 1,2 χιλιομέτρων στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο, κατά την οποία θα γίνονται έξι στάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυσκολίας του έργου, η εταιρία συνεργάζεται στενά με το "Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το έργο CityMobil2, με πλήρη τίτλο Cities demonstrating cybernetic mobility, ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2012 και έχει διάρκεια τέσσερα έτη.

Ανθή Κουτσουμπού
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: