Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

12 αλήθειες που δεν ήξερες για την καρδιά σου και θα σε εκπλήξουν



Το ζωτικό μας όργανο κρύβει πολλά μυστικά

Χτυπά καθημερινά χιλιάδες φορές και αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς μύες του σώματός μας. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην καρδιά μας, που φροντίζει να τροφοδοτεί με αίμα κάθε γωνιά του σώματός μας, αποτελώντας το ζωτικότερο όργανο όλων.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ξέρατε για το ζωτικό σας όργανο. Πρόκειται για 15 πληροφορίες για την καρδιά, που σίγουρα δεν γνωρίζετε και θα σας εκπλήξουν.
Το μέγεθος της καρδιάς και η γροθιά μας...



Για τους ενήλικες η καρδιά ισούται με δύο γροθιές και για τα παιδιά με μία. Εξαιρούνται φυσικά οι περιπτώσεις ιδιοπαθειών.

Χτυπά καθημερινά περίπου 100.000 φορές τη μέρα

Η καρδιά μας θα χτυπήσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια φορές, ενώ το αίμα που θα αντλήσει, φτάνει το ένα εκατομμύριο βαρέλια. Εάν η ποσότητα αυτή έτρεχε από μία βρύση θα έπρεπε να παραμείνει ανοιχτή για 45 ολόκληρα χρόνια.

Μπορεί να χτυπά και εκτός σώματος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες διαθέτει την δική της ανεξάρτητη ηλεκτρική ώθηση, με αποτέλεσμα να είναι ικανή να συνεχίσει την «δουλειά» της και εκτός σώματος, αρκεί να της παρέχεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου.

Μόνο οι κερατοειδείς των ματιών δεν αιματώνονται από την καρδιά

Συνολικά η καρδιά μας τροφοδοτεί αδιαλείπτως με αίμα περίπου 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Από πού προέρχεται ο ήχος της;

Ο χαρακτηριστικός καρδιακός χτύπος οφείλεται στις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς, που ανοίγουν και κλείνουν.

Ξεκινά να χτυπά μετά από μόλις 4 εβδομάδες

Ο πρώτος χτύπος της καρδιάς μας σημειώνεται μετά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της εμβρυακής φάσης κατά την κύηση και δε σταματά ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η γυναικεία καρδιά χτυπά πιο γρήγορα

Η καρδιά ενός άνδρα χτυπά κατά μέσο όρο με 70 χτύπους ανά λεπτό, ενώ μιας γυναίκας με 78 χτύπους ανά λεπτό.

Το αίμα διακινείται υπερβολικά γρήγορα

Όταν είμαστε ακίνητοι, το αίμα χρειάζεται έξι δευτερόλεπτα για να φτάσει στους πνεύμονες και να επιστρέψει στην καρδιά, οκτώ οκτώ δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλο και πάλι πίσω και 16 δευτερόλεπτα για να ταξιδέψει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας και ξανά πίσω στην καρδιά.

Η καρδιά και το μπαλάκι του τένις

Για να αντιληφθείτε τη δύναμη με την οποία η καρδιά αντλεί αίμα, πάρτε ένα μπαλάκι του τένις και σφίξτε το στην παλάμη σας.

Η πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε το 1967

Ο καρδιολόγος Christiaan Bernard από την Νότιο Αφρική τοποθέτησε μια άλλη καρδιά στο σώμα ενός ασθενούς που ονομαζόταν Louis Washansky. Ο τελευταίος κατέληξε μετά από 18 ημέρες, ωστόσο θεωρείται η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς στην ιστορία.

Η καρδιά «λατρεύει» το γέλιο

Σύμφωνα με έρευνες το γέλιο βοηθά το ενδοθύλιο να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, μέχρι και για 45 λεπτά.

Η ενέργεια που παράγει η καρδιά μπορεί να μας φτάσει στο… φεγγάρι

Καθημερινά, η καρδιά παράγει τόση ενέργεια όση χρειάζεται ένα φορτηγό για να διανύσει 32 χιλιόμετρα. Αν επιχειρήσουμε αναγωγή στην ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, αυτή είναι αρκετή για να φτάσουμε στο φεγγάρι και να επιστρέψουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: