Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

«Μακεδονικοί θησαυροί. Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων»


Το πιο βαρύ σε χρυσό, στεφάνι της αρχαιότητας 
Χωρίς την υποστήριξη της Αθήνας και των μουσείων που μονοπωλούν την προσοχή του κοινού, οι Βασιλικοί Τάφοι στις Αιγές κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 
Και μάλιστα όχι τόσο των Ελλήνων αλλά κυρίως των Ρώσων, των Τούρκων και των Ιαπώνων. 
Το 2013 αυξήθηκαν οι επισκέπτες του (180.000 σύνολο) και εισιτήρια, ενώ αντίθετα μειώθηκαν λόγω κρίσης οι επισκέψεις των σχολείων. 

Όλα δείχνουν πως το 2015 που θα ολοκληρωθεί το πολυκεντρικό μουσείο, ένας τεράστιος και οργανωμένος πολιτιστικός και τουριστικός πόλος θα τονώσει την περιοχή. 
Πρόκειται στην ουσία για το αρχαιολογικό πάρκο που περιλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο των 65.000 στρεμμάτων στις Αιγές...

Με λεπτομέρεια η κ. Αγγελική Κοτταρίδη χθες κατά την παρουσίαση του οδηγού «Μακεδονικοί θησαυροί. Μια περιήγηση στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων» (εκδόσεις Καπόν), ανέφερε τι θα αντικρίζει ο επισκέπτης που φτάνει ως εκεί. 

Η πόλη των Αιγών καταλαμβάνει 800 στρέμματα, η νεκρόπολη 500 ενώ το κτίριο του πολυκεντρικού μουσείου έτοιμο σε ενάμιση χρόνο, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ κι άλλα 4,7 εκ. για τις εκθέσεις και τον εξοπλισμό του, θα ολοκληρώνει τις εντυπώσεις. 
Συνολικά 900 τ.μ. σε έκταση 5,5 στρεμμάτων, θα προσφέρει αυτό για το οποίο διψάει ο επισκέπτης: θεματικές εκθέσεις.
Στα αίθρια θα έχουμε γλυπτά κι αγάλματα στο ένα, ενώ στο δεύτερο, τον πάνω όροφο της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. Εκθεσιακό χώρο όμως θα αποτελεί και η ανασκαφή στο οικόπεδο του μουσείου. Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 60.000 αρχαιότητες από τις ανασκαφές, που βρίσκονται ανεκμετάλλευτες στις αποθήκες! 

Οι πληροφορίες που δίνουν τα ευρήματα είναι πολλές και συγκινητικές. Συχνά είναι οι καλύτερες απαντήσεις στις ερωτήσεις των επισκεπτών αλλά και όσους αμφισβητούν την ιστορία. 
Ο Φίλιππος για παράδειγμα είχε τέσσερα ρωμαλέα άλογα όπως μαρτυρούν τα χαλινάρια τους που βρέθηκαν στην ανασκαφή. Οσο για τις τιμές τους, καθένα απ’ αυτά κόστιζε 10.000 πρόβατα! 
Τα ασημένια αγγεία που βρέθηκαν, αναγράφουν το βάρος τους σε αττικές δραχμές, ενώ το στεφάνι του Φιλίππου Β' που θαυμάζουμε υπολογίστηκε ότι το βάρος του σε χρυσό είναι 750γρ. - το πιο βαρύ στεφάνι της αρχαιότητος. Της μεγάλης λάρνακας 11 κιλά ενώ της μικρής 9. Είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα που ανέφερε χθες η δραστήρια αρχαιολόγος. 
Συγγραφέας του οδηγού για τους βασιλικούς τάφους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο γλαφυρά περιγράφει στην έκδοση τα εκθέματα του Μουσείου – Μαυσωλείου.
Μια περιήγηση σε 128 σελίδες, με 154 εικόνες (στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα), με κόστος 19 ευρώ για τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος νιώθει τη σημασία αλλά και τη συγκίνηση της ανακάλυψης του Μανόλη Ανδρόνικου που ξύπνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον πριν από 37 χρόνια. 

«Το σκοτάδι που βασιλεύει στον χώρο γεννά δέος, κάνει τις φωνές να γίνονται ψίθυροι και ανακαλεί τη χώρα των νεκρών, όπου ο επισκέπτης πλανιέται ξετυλίγοντας το κουβάρι της μνήμης» σημειώνει εύστοχα η συγγραφέας. Χρυσές λάρνακες, στεφάνια, σκεύη συμποσίου, χρυσελεφάντινες κλίνες, χρυσοποίκιλτη πανοπλία του νεκρού βασιλιά, ,επιτύμβιες στήλες από την νεκρόπολη των Αιγών που βρέθηκαν στην Μεγάλη Τούμπα, οι υπέροχες τοιχογραφίες, ο διθάλαμος τάφος του Φιλίππου Β’, οι απεικονίσεις του Μεγαλέξανδρου, τα σκεύη για το νεκρικό λουτρό, η χρυσή λάρνακα από παχιά ελάσματα χρυσού 24 καρατίων…
Η ταφή του αδικοχαμένου εφήβου Αλέξανδρου Δ’ με την πανέμορφη παράσταση στη ζωφόρο και το επιχρυσωμένο δόρυ είναι ο επίλογος αυτού του εντυπωσιακού σκηνικού στο Μουσείων των Αιγών. Του πυρήνα δηλαδή του Πολυκεντρικού Μουσείου. 

Η έκδοση του οδηγού επανέφερε και ένα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα βιβλία τους στα πωλητήρια των μουσείων. Το 45% που πληρώνουν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα τέλη φωτογράφισης, δημοσίευσης ακόμη και φθοράς για τις εκδόσεις που μένουν στις αποθήκες, είναι δυσβάσταχτο. 
Οσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο στο ΥΠΠΟΑ, τόσο οι επισκέπτες πολλών μουσείων αναγκάζονται να βολεύονται με μικρά πολύπτυχα που τους δίνονται στην είσοδο αντί να αγοράσουν- όσοι απ’ αυτούς θέλουν- έναν καλό οδηγό κατάλογο του μουσείου. 
Λίγες εκδόσεις συναρπάζουν με τις περιγραφές τους τον αναγνώστη. Αυτό το χάρισμα έχει η έκδοση «Μακεδονικοί θησαυροί. Μια περιήγηση στο  Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών».

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
Καθημερινή

http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: