Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Λαμόγια - Βόλος και φιλότιμο

Όσοι δεν τρελάθηκαν ακόμη να ετοιμάζονται...

Ο Φιλιππίδης πληρώνει τη φιλία του με τον άνθρωπο που πολέμησαν όλοι οι ισχυροί του πλανήτη γη, ίσως και οι ίδιοι οι Έλληνες...

Ενώ το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, ευθύνεται για τον Ζήγρα, ξάδελφο του Άκη, που δεν τον άφησε να αγιάσει...


Σε μια από τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές της ταινίας «Η επιστροφή του Ροζ πάνθηρα», ο Chief Inspector Κλουζώ επισκέπτεται τον πρώην Chief Inspector Ντρέιφους στην ψυχιατρική κλινική όπου ο δεύτερος έχει οδηγηθεί για λόγους που ανάγονται στη...
συμπεριφορά του πρώτου. 
Ο Ντρέιφους έχει πείσει το γιατρό του ότι είναι ικανός να ξαναβγεί στην κοινωνία, αλλά η επίσκεψη του Κλουζώ του δημιουργεί και πάλι μεγάλη βλάβη. Αν δείτε τη σκηνή της ταινίας, θα καταλάβετε γιατί.
Αυτή η σκηνή μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Νίκο Ζήγρα, ξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, ήδη καταδικασθέντα από την Ελληνική δικαιοσύνη, των εξηγήσεων που έδωσε στο κλιμάκιο Ελβετών δικαστικών λειτουργών, σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αν έχετε διάθεση για μαύρη κωμωδία, διαβάστε όλο το κείμενο. Φαντάζομαι ότι μετά από αυτό, οι Ελβετοί βρίσκονται σε κάποιο κέντρο ανάπαυσης, γελώντας σαν τον Ντρέιφους στην ταινία, μέχρι να ξεχάσουν την ιστορία αυτή. Κι αν τυχόν, στη φάση της αποκατάστασης της ψυχικής τους υγείας, ακούσουν μια Ελληνική λέξη, οι άνθρωποι θα ξανακυλήσουν στη λήθη που χαρίζει το γέλιο.
Τι είπε ο Νίκος Ζήγρας στους Ελβετούς; Τους είπε κατάμουτρα απατεώνες ελαστικής συνείδησης, οι οποίοι ξεπλένουν χρήματα ανεξαρτήτου (sic) προελεύσεως. Μέχρι κι αυτά που τους δίνουν τα λαμόγια οι Έλληνες. Μάλιστα, επειδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης τους δε δέχτηκε (όπως καταλαβαίνω από το παραλήρημα του κειμένου) δωροδοκία από τον Άκη, παραιτήθηκε ή τον παραίτησαν. Οι Ελβετοί οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη από τον Ελληνικό λαό εφόσον ο ίδιος ο Νίκος ο Ζήγρας ζήτησε επειδή εκείνοι φταίνε για ό,τι έγινε. Μάλιστα, πρέπει οι ίδιοι οι Ελβετοί να δώσουν πίσω τα κλεμμένα (από τα λαμόγια τους Έλληνες). Είναι ένοχοι οι Ελβετοί επειδή το κράτος τους δεν φρόντισε να ελέγξει πώς ένας έλληνας ξυλέμπορος, χωρίς κανένα τιμολόγιο, με φορολογικές δηλώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ, διακινούσε δεκάδες εκατομμύρια στις τράπεζές τους εξαργυρώνοντας επιταγές από εμπόρους όπλων!

Μα, όχι, σας παρακαλώ φανταστείτε την έκφραση των Ελβετών ακούγοντάς τα αυτά. Βέβαια, θα ήθελα να γνωρίζω πώς αποδόθηκε η λέξη «λαμόγια» σε μια ξένη γλώσσα ή αν έμεινε κι αυτή αμετάφραστη, σαν το «filotimo».

Μέχρι να συνέλθω από το μανιφέστο του Ζήγρα εναντίον του απάνθρωπου τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας που δεν επιστρέφει τα κλεμμένα από τα λαμόγια τους Έλληνες στον Ελληνικό λαό, ήρθε το χτύπημα του Άγγελου Φιλιππίδη, πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία για την υπόθεση των επισφαλών δανείων αλλά το διεθνές ένταλμα δεν εκτελέστηκε.
Στην απόφαση της μη εκτέλεσης, γράφεται ότι η δικηγόρος του, ενώπιον των Τούρκων δικαστών, ανέφερε ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης είναι πολιτικά διωκόμενος στην Ελλάδα, διότι υπήρξε στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι η δίωξη σε βάρος Φιλιππίδη στόχο έχει να πληγεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, λοιπόν, ευθύνεται για τον Ζήγρα που δεν τον άφησε να αγιάσει, ενώ ο Φιλιππίδης πληρώνει τη φιλία του με τον άνθρωπο που πολέμησαν όλοι οι ισχυροί του πλανήτη γη, ίσως και οι ίδιοι οι Ελ.

Κατόπιν τούτων, μου φάνηκε πολύ φυσιολογικό το ότι ο Αχιλλέας Μπέος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, κατεβαίνει στις εκλογές αυτοπροσδιοριζόμενος ως «το νέο, το άφθαρτο, το δημιουργικό, το δυναμικό», που θέλει «πετάξει το παλιό και το φθαρμένο», γι αυτό και «θα υπάρξουν πολλά κιλά λάσπη» από «τους δήθεν». 

Για να επιτύχει τους στόχους του, δε θα διστάσει να ρίξει «γροθιά στο μαχαίρι», δηλαδή «στο διεφθαρμένο σύστημα», κι ας ξέρει ότι θα ματώσει, όμως θα σπάσει και το μαχαίρι. 
Όλα αυτά, για να υπηρετήσει «το δίκιο της πόλης» και δε θα διστάσει να πάει «και στον εισαγγελέα, όσες φορές χρειαστεί». 
Ξέρει ότι θα δεχτεί λυσσαλέες αντιδράσεις γιατί «ο Μπέος είναι στόχος γι αυτούς που έμαθαν να ζουν σε βάρος των άλλων χωρίς να προσφέρουν τίποτα». Αλλά δεν τους φοβάται, εδώ κοτζάμ «διεφθαρμένη κυβέρνηση προσπάθησε με τα πιο ανέντιμα και φασιστικά μέτρα» να τον εξοντώσει και δεν το πέτυχε. 
Για τον Ολυμπιακό Βόλου έγιναν όλα, και τη σύγκρουση του Μπέου με «το σύστημα της διαφθοράς και του τέλματος που διατηρεί τα προνόμιά του», τους χάλεσε το βόλεμα. 
Ήταν ο «νέος που πάλευε» κι έπρεπε από κάποιους να στηθεί «μια επιχείρηση βρωμιάς και συκοφαντίας χωρίς στοιχεία, αποδείξεις και μάρτυρες, χωρίς ένα τίποτα, προσπαθούν ακόμη και σήμερα να καταστούν ενοχοποιητικοί». 
Γι αυτό τον έστειλαν φυλακή, ήθελαν την εξόντωσή του, ακόμη και τη βιολογική. Αλλά την απάντηση την έδωσε ο κόσμος που τον περιστοιχίζει, γι αυτό «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους».

Παντού συνωμοσίες, προκειμένου να εξοντωθούν οι τίμιοι και ηθικοί του τόπου αυτού. 
Κρίμα που δε ζει πια ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς, θα είχε πολλή έμπνευση από την Ελλάδα του 21ου αιώνα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: