ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. 
Ως εκ τούτου, οι λίγοι που μπορούν να τον ερμηνεύουν υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή μόνο αν και εφόσον είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, ανεξαρτήτως του τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το απώτερο μέλλον (η σχετική αναφορά βεβαίως έχει να κάνει με την πιθανότητα επιστροφής του ως πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα).
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους, το κρίσιμο σημείο στην όλη υπόθεση είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Καραμανλής στις επόμενες εθνικές εκλογές, αν δηλαδή θα είναι εκ νέου υποψήφιος. 
«Στην περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια σχετικά με τη σοβαρή πιθανότητα να μη συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, δεν αποκλείεται η έκδοση του βιβλίου να συμπέσει χρονικά με αυτό το γεγονός και να αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο έναν απολογισμό της διαδρομής του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνησή του και τη θητεία του στην προεδρία του κόμματος. Το πιο σημαντικό στοιχείο όλων όμως είναι η κρίση του ίδιου του Κ. Καραμανλή για το αν και πότε πρέπει να εκθέσει τις σκέψεις του», σημειώνει «γαλάζιος» πρώην βουλευτής, που περνά συχνά-πυκνά το κατώφλι της Παναγή Κυριακού.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. 
Το μόνο σίγουρο τη δεδομένη στιγμή είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μιλήσει επανειλημμένως σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του για τις σκέψεις του να μη συμπεριλάβει εαυτόν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, τις οποίες συνδέει άρρηκτα με τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τον πολιτικό βίο και την εν γένει πορεία της χώρας. 
Για την ιστορία πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο ο Κ. Καραμανλής φούντωσε εν μέσω των αποκαλύψεων για τα όσα συνέβησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στην Ηρώδου του Αττικού, αλλά και για την εμπλοκή προσώπων όπως ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος συγκαταλεγόταν μεταξύ των golden boys της τότε πρωθυπουργικής αυλής. 
Βλέπετε, για πολλούς η υπόθεση αυτή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την πληγείσα υστεροφημία του μακροβιότερου αρχηγού στην ιστορία της Ν.Δ., εξέλιξη που, όπως οι γνωρίζοντες να τον ερμηνεύουν υπογραμμίζουν, μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να τον άφησε.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. 
Ο πρώτος που έμαθε για την απόφαση του Κ. Καραμανλή να αρχίσει να συγκεντρώνει υλικό, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για να προχωρήσει στην έκδοση βιβλίου, είναι ο διαχρονικά, στενός του συνεργάτης, Γιάννης Αγγέλου. 
Ακολούθησαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ποικιλοτρόπως τη σχετική διαδικασία, ενώ η έκπληξη ακούει στο όνομα «Θόδωρος Ρουσόπουλος». Που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αποκαταστήσει πλήρως την επαφή του με τον Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, συνομιλητές του πρώην υπουργού Επικρατείας όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι ο τελευταίος έχει συζητήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για το όλο θέμα, αλλά και πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συμβάλει ενεργά όποτε του ζητηθεί. Αλλωστε, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς τα μυστικά της «γαλάζιας» πενταετίας, αφού με τον κ. Αγγέλου ήταν τα δύο πρόσωπα που ασχολούνταν με κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής.

Του Θανάση Φουσκίδη
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ