Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Οι 12 εκκρεμότητες που θέλει η τρόικα να κλείσουν για να μην υπάρξουν νέα μέτρα

Η 17η Μάρτη είναι ημερομηνία κλειδί για την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική της σχέση με την τρόικα, καθώς εάν κλείσει ως τότε η συμφωνία και βρεθεί λύση για 12 εκκρεμότητες, τότε δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, με δεδομένο ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα

Χωρίς άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014 - 2015 θα επιτευχθεί η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, από τη στιγμή που υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Υπάρχουν οι τελευταίες δόσεις της βοήθειας, περίπου 13 δισ. ευρώ, προϊόν και αυτό της συμφωνίας, εφόσον όμως υλοποιηθούν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, κοινώς βρεθεί λύση σε συνολικά 12 εκκρεμότητες.
Ποιες είναι όμως οι 12 αυτές εκκρεμότητες; 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, αυτές είναι οι εξής: ...

- Βασικό θέμα, οι συνολικά 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Επιβάλλεται να υπάρχει αποτέλεσμα εκεί και δη αποτέλεσμα το οποίο θα έχει ανακοινωθεί ως τις 14 Φλεβάρη.
- Να υλοποιηθεί ή πιο σωστά να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τα χρόνια 2014 και 2015. Το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί ως κείμενο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά εκκρεμεί η ποσοστικοποίηση των στόχων, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
- Έλεγχος των τελωνείων και των ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της κίνησης και των πληρωμών εκτελωνισμού εμπορευμάτων, τομέας τον οποίον οργιάζει η φοροδιαφυγή.
- Η μεταφορά εκατοντάδων αναξιοποίητων ακινήτων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΕΤΑΔ ώστε να ολοκληρωθεί η πώλησή τους, δράση που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
- Το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την "πλήρη ευθυγράμμισή τους" με τις τιμές της αγοράς για να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούνται στην αγορά.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί να παγώσουν οι τιμές ως το 2016 αλλά το ΔΝΤ απαιτεί την ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εξίσωση των τιμών της εφορίας με εκείνες της αγοράς.
- Η καθιέρωση πιο αυστηρών κυρώσεων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι διοικήσεις των οποίων αγνοούν επιδεικτικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προβλέπεται η αποπομπή των διοικήσεων ή ακόμα και το κλείσιμο όσων φορέων δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. 
- Τροποποίηση βάση νόμου των διατάξεων του δημοσιονομικού συμφώνου ώστε να καθιερωθεί ένας δομικός κανόνας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης. Το νομοσχέδιο, με το οποίο μάλλον συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη σταλεί στην τρόικα.
- Η δημοσίευση του αριθμού των προσλήψεων ανά τρίμηνο στο Κοινοβούλιο και στη σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
- Αγκάθι αποτελεί και η αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαίωσης των τραπεζών με ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συναντά τις σοβαρές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
- Η σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αμοιβών των μηχανικών και στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με την τρόικα για τη δήθεν απελευθέρωση των ελεγκτών και αναλογιστών.
- Η αλλαγή καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων στην κατάργηση της δωδεκαετίας και στην καθιέρωση της τριετίας ως ελάχιστης προστασίας στις νέες μισθώσεις.
- Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς με με την υιοθέτηση του πακέτου των αλλαγών που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ. Το πακέτο το έχει υιοθετήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχουν εντούτοις αντιδράσεις από τον Α. Τσαυτάρη αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, όπως και από κοινωνικούς φορείς.
Να σημειωθεί πως η τρόικα θα έχει φύγει πιθανότατα πριν τις κάλπες το Μάιο.
Στέλιος Μπαμιατζής
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: