Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλει λύση για χρέος και τρίτο δάνειο

Μετά από επιμονή μηνών και παρά την επικίνδυνη καθυστέρηση της 4ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ «επέβαλε» τελικά στους εταίρους του στην τρόικα την υλοποίηση της απόφασης του Νοέμβρη του 2012: 

την διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Η «διαρροή» χθες περί καταληκτικής συμφωνίας που προβλέπει την επιμήκυνση του χρέους κατά 20 επιπλέον έτη με παράλληλη μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησης και την παροχή δανείου που θα κυμαίνεται στο ύψος των 15 δισ. ευρω είναι το αποτέλεσμα του τελικού συμβιβασμού μεταξύ της απαίτησης του ΔΝΤ και της δέσμευσης της Ευρωζώνης για...
διασφάλιση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους που είχε ληφθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Η όλη διαδικασία δρομολογήθηκε  στην περιβόητη «μυστική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας/Γαλλίας με την ΕΚΤ και την Κομισιόν μετά το τελευταίο Eurogroup στην οποία δεν είχε κληθεί ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. 

(Για την συνάντηση αυτή εμείς σας το είχαμε πει από μέρες και μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ!)

Πηγές από την Κομισιόν υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Γ. Στουρνάρα στην Φρανκφούρτη σήμερα συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εν λόγω συμφωνία στην οποία η Ελλάδα έμεινε μεν …θεατής, αλλά «τώρα θα υποχρεωθεί να τηρήσει τα συμπεφωνημένα όσο αφορά τις προϋποθέσεις της συμφωνίας του Νοεμβρίου» παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος.

Όπως είχε επισημανθεί πρόσφατα στο «Κεφάλαιο» και στο Capital.gr, το ΔΝΤ εδώ και μερικούς μήνες πίεζε ασφυκτικά την ευρωπαϊκή πλευρά για την δρομολόγηση της συμφωνίας του 2012, καθώς το 2014 και το 2015 εκκρεμούν πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ της τάξης των 15,6 δισ. ευρω οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού της διετίας αυτής.

Η πίεση αυτή αν και δεν είχε πάρει την πάρει την μορφή δημόσιων δηλώσεων – η Christine Lagarde και τα στελέχη του ΔΝΤ ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους στο Νταβός – είχε γίνει ασφυκτική προς την Ευρωζώνη με απειλή αποχώρησης και κατά συνέπεια κατάρρευσης του ελληνικού προγράμματος καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες στο δ.σ. του ΔΝΤ έχουν …ξεσηκωθεί ενάντια στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά τις δραματικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις συνέπειες στις οικονομίες τους. Οι διεργασίες υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες τους τελευταίους μήνες και η ευρωπαϊκή πλευρά υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την διασφάλιση τόσο την βραχυπρόθεσμη όσο και την μεσοπρόθεσμη (μέχρι το 2022) του ελληνικού χρέους απέναντι στο ΔΝΤ.

Όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες από τώρα όμως και στο εξής οι πιέσεις από την τρόικα προς την κυβέρνηση για να αναλάβει την καθυστερημένη εφαρμογή των δικών της υποχρεώσεων θα αυξηθεί …κατακόρυφα καθώς η τρόικα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο είναι προϋπόθεση για τις «ρυθμίσεις» που δρομολογήθηκαν με το χρέος.

Και στο σημείο αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης έχει διαπιστωθεί ότι η προεκλογική περίοδος έχει επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ αργή προώθηση των συμπεφωνημένων που έχει διαπιστωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστήριζαν στο Capital.gr ότι «δεν αναμένεται να υπάρξουν μείζονος σημασίας αναταράξεις αν και αναγνωρίζεται ότι  η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη μέχρι τις εκλογές…».  

του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: