Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Oι άνεργοι, οι απλήρωτοι και οι αμελείς



Αν πιστέψουμε τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία τον περασμένο Σεπτέμβριο ανήλθε στο 17,5% του εργατικού δυναμικού, ξεπερνώντας τα 850.000 άτομα.
Η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλότερη αφού ξεπερνά το 45%.
Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες
καθώς η βαθιά ύφεση συνεχίζεται, οι χρόνιες διαρθρωτικές αγκυλώσεις, 
π.χ. η αναντιστοιχία μεταξύ διαθέσιμων θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων, δεν έχουν αντιμετωπιστεί και βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας με πλεονάζον δυναμικό έχουν μπει σε φάση αναδιάρθρωσης.
Η Ελλάδα δεν είναι ασφαλώς η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η Ισπανία έχει παραδοσιακά πολύ υψηλότερη ανεργία.
Όμως, η Ελλάδα κατέχει σίγουρα τα σκήπτρα σε έναν άλλον τομέα στη δυτική Ευρώπη:

Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό απλήρωτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι εργαζόμενοι του Δημοσίου (προ)πληρώνονται μέχρι σήμερα στην ώρα τους.
Επίσημα νούμερα δεν υπάρχουν, αλλά διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το φαινόμενο επεκτείνεται ραγδαία και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών ξεπερνούν συχνά τον έναν μήνα.
Φυσικά, το ανωτέρω φαινόμενο είναι πρωτοφανές στη δυτική Ευρώπη, όπου οι επιχειρήσεις είτε λειτουργούν και πληρώνουν τους εργαζομένους είτε κλείνουν αποζημιώνοντας το προσωπικό τους, αν πιστέψουμε τους συνομιλητές μας. 

Ακόμη πιο πρωτοφανές θεωρείται το φαινόμενο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι από το κράτος για μεροκάματα που δεν έχουν εισπράξει και επιπλέον να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ ποιων) μέχρι 4% επί του οφειλόμενου εισοδήματος.

Σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο μοναδικός τρόπος για να μη δηλώσουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη φορολογική δήλωση του 2012 το σύνολο των αποδοχών της προηγούμενης χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν εισπράξει, είναι είτε να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας είτε η εταιρία να έχει κηρύξει πτώχευση.

Για να αντιμετωπιστεί το ανωτέρω πρόβλημα και έχοντας προφανώς δεχτεί σχετικές κρούσεις, το υπουργείο Οικονομικών πέρασε τροπολογία με αναδρομική ισχύ στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Όμως, η διατύπωση είναι τέτοια που δημιουργεί άλλα προβλήματα, σύμφωνα με νομικό που την έχει δει.

Συγκεκριμένα, η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο τα ποσά που εισέπραξαν την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, εξαιρεί από τη ρύθμιση όσους εργαζομένους έχουν κάνει επίσχεση εργασίας και εκείνους των οποίων η εταιρία έχει πτωχεύσει.

Κοινώς, αναγκάζει όσους απλήρωτους στην ίδια εταιρία έχουν κάνει επίσχεση εργασίας ή εκείνους των οποίων η εταιρία πτώχευσε να δηλώσουν και να φορολογηθούν για τα εισοδήματα που δεν εισέπραξαν την προηγούμενη χρονιά.
Με άλλα λόγια, η διατύπωση αντιστρέφει τα ισχύοντα με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, αντί να επιλύει το θέμα χωρίς διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση, παρότι αντιτίθεται στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Πρόκειται για παραλογισμό, ο οποίος πρέπει να οφείλεται είτε σε αμέλεια είτε σε δόλο των αρμόδιων υπηρεσιών, αν πιστέψουμε τον νομικό που το παρατήρησε.

Αμέλεια υπό την έννοια ότι δεν το πρόσεξαν και δόλο υπό την έννοια ότι γνώριζαν πως οι περισσότεροι απλήρωτοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας και θέλουν να εισπράξουν φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων από αυτούς.
Το ανωτέρω φαινόμενο δείχνει πώς λειτουργεί το κράτος.
Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν τόσο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα σε ένα θέμα που αφορά πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε όλη τη χώρα. Ειδικά, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομία της Ν.Δ. κ. Βρούτσης, στον τομέα ευθύνης του οποίου ανήκουν τα φορολογικά θέματα και του οποίου το κόμμα, μόνο ή σε συνεργασία με άλλα, μπορεί να κληθεί να εφαρμόσει την τροπολογία μετεκλογικά.

Dr. Money 
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: