Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«Συνήγορος» των εφοριακών με τις βίλες ο Καπελέρης


Μία ακόμη δικαστική έρευνα διενεργείται για την ομάδα των επτά εφοριακών, η οποία κινείται παράλληλα με την έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, που όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» ψάχνει για βίλες, ξενοδοχεία και offshore εταιρείες, που φέρονται να τους ανήκουν.
Η νέα δικαστική έρευνα για την ομάδα των επτά εφοριακών κινείται παράλληλα με την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη που ψάχνει για βίλες ξενοδοχεία και off shore εταιρίες που φέρεται να τους ανήκουν.
Τη νέα δικαστική...
έρευνα διενεργεί πταισματοδίκης για να διαπιστώσει αν άλλοι εφοριακοί που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στη δίκη των επτά -οι οποίοι είχαν αθωωθεί από το Τριμελές Κακουργιοδικείο για απιστία- είχαν πει ψέματα στο δικαστήριο με αποτέλεσμα την απαλλακτική ετυμηγορία του.
Στο στόχαστρο της νέας δικαστικής διερεύνησης έχει μπει και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη των επτά εφοριακών που κάθονται ξανά στο εδώλιο στις 13 Φεβρουαρίου. Ο κ. Καπελέρης είχε καταθέσει ως μάρτυρας και τις δύο προηγούμενες (2008 και 2010) που βρέθηκαν στο εδώλιο οι επτά εφοριακοί.
Ο κ. Καπελέρης στην κατάθεση του στις 29 Απριλίου 2010 είχει πει, μεταξύ άλλων: 
«Ημουν πρόεδρος φορολογικής επιθεώρησης ως προς την επιμόρφωση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το 2004 αρχισε να λειτουργει η επιτροπή συμφωνα με το αρθρο 81. Εγινε γνωστη η συγκεκριμένη περίπτωση. Η έκθεση του ελέγχου και του επανελέγχου ηρθε σε μένα για να δούμε αν έγινε σωστα. Την κρινόμενη περίοδο ο νόμος προέβλεπε πίστωση δικαιωμάτων και υποβολή δήλωσης για την απόδοσο παρακρατηθέντος φόρου...Δεν έπρεπε να υπάρχουν τιμολόγια γιατί είναι αλλοδαπές εταιρίες. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες των ποσοστών, εγώ δεν έκανα ελέγχους...Καλώς αναγνωρίστηκε η δαπάνη για τις κάρτες γιατι ήταν παραγωγική δαπάνη...Τους γνωρίζω τους κατηγορούμενους ως συναδέλφους. Αν δεν έχει συνταχθει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των επιχειρήσεων και δεν έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ δεν απορρίπτουμε. Ότι κάνουν συμβάσεις οι εταιρίες κάνουν και συμφωνίες. Καταγγελία σε μένα για τους κατηγορούμενους δεν έχει έρθει. Δεν έχω πληροφόρηση αν το Δημόσιο είχε αξίωση,...»
Το χορό των μηνύσεων είχε ανοίξει μια συνταξιούχος εφοριακός η οποία είχε καταγγείλει ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα των συναδέλφων της γύρω στα τέλη του 2001 όταν ως ελέγκτρια ανέλαβε να κάνει έλεγχο σε μεγάλη εταιρία. 
Η πρώην εφοριακός είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βέρος ελεγχόμενης εταιρίας ύψους περίπου 12,5 δις δραχμών αλλά έπειτα από πιέσεις ορισμένων εφοριακών από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις τις οποίες όμως απέσυρες στο τέλος και έπραξε το καθήκον της επιβάλλοντας τους ανάλογους φόρους. Ο κ. Καπελέρης στην κατάθεση του το 2010 δεν είχε βρει τίποτα μεμπτό για τους κατηγορούμενους .
Η μάρτυρας συνταξιούχος εφοριακός μετά τις καταγγελίες εναντίον της ομάδας των επτά υπέστη άγριο «κυνηγητό» με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις από τις οποίες τελικά απαλλάχτηκε
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: