Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Νew York Times: Τα στοιχήματα γύρω από την ελληνική κρίση



«Θα η μπορούσε επόμενη δόση διάσωσης της Ελλάδας να πάει κατ 'ευθείαν στις τσέπες των αγγλικανικών hedge funds», αναρωτιέται η εφημερίδα Νew York Times.
Αυτό, πάνω κάτω είναι το στοίχημα που ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών βάζει τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι κατέχουν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν το Μάρτιο. 
Όταν δηλαδή η Αθήνα ελπίζει να λάβει μια σανίδα σωτηρίας, ύψους 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο...
Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς αυτό το ποσό η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μια κίνηση που ίσως να ανάγκαζε τη χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρώπη θα κάνει ένα παραπάνω βήμα για να κρατήσει στη ζωή Ελλάδα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Και αν το τίμημα για να γίνει αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων καταλήγουν προς όφελος των κερδοσκόπων, τότε τόσο το καλύτερο για αυτούς.
Έτσι ακόμα κι αν η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς πτώχευσης, ορισμένοι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν και διατηρούν βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας, στοιχηματίζοντας ή ελπίζοντας ότι τουλάχιστον τον Μάρτιο, η Αθήνα θα κάνει μια κίνηση για να πληρώσει τους πιστωτές της.
Ο κίνδυνος όμως που οι ίδιοι προκαλούν είναι μεγάλος, καθώς με τις ενέργειές τους μπορούν να αποθαρρύνουν την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που ουσιαστικά θα επέτρεπε στην Αθήνα να προχωρήσει σε πληρωμές.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: