Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μας ετοιμάζουν κοστούμι πλούσιου Βορρά με μέτρα φτωχού Νότου


ImageΤην εφαρμογή μοντέλου "πλούσιας" βόρειας Ευρώπης στους μισθούς, αλλά με πληρωμές που ισχύουν στο "φτωχό" Νότο, επιθυμεί η τρόικα για την Ελλάδα. 
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι απαιτήσεις για "μαχαίρι" στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς, εφόσον τελικά περικοπούν,  
οι εργαζόμενοι στη χώρα θα αμείβονται με 12 μισθούς, όπως ισχύει σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, όμως στην τσέπη τους θα μπαίνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε μια χώρα του Νότου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, σήμερα ο ...
13ος και 14ος μισθός ισχύουν μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης, οι εργαζόμενοι αμείβονται με 12 μισθούς το χρόνο, γεγονός που έχει θορυβήσει την τρόικα, η οποία πριν τις γιορτές έθεσε το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ισπανία. Πού βασίζεται η τρόικα; Στα στοιχεία της Eurostat, όπου λόγω του 13ου και 14ου μισθού, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει κατώτατο μισθό πάνω από 860 ευρώ τον μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Ισπανία είναι στα 748 ευρώ.

Από τη σύγκριση των κατώτατων μηνιαίων μισθών σε ευρώ, προκύπτει ότι οι αποκλίσεις είναι ήδη μεγάλες στην Ένωση, ανάμεσα στις νότιες χώρες μέλη (Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία οι οποίες έχουν δύο μισθούς επιπλέον) και στις υπόλοιπες χώρες, παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε απόλυτα μεγέθη κυμαίνεται:

• Μεταξύ 1139 και 1758 ευρώ, σε μία πρώτη κατηγορία χωρών που αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, το Βέλγιο την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο

• Μεταξύ 566 και 863 ευρώ, σε μία δεύτερη κατηγορία χωρών που αποτελείται από την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Σλοβενία, την Ισπανία και την Ελλάδα

• Μεταξύ 123 και 349 ευρώ στα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο υπάρχει στα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στις 7 χώρες, όπου δεν υπάρχει κατώτατος μισθός, καθορίζονται κατώτατες αποδοχές, που προκύπτουν ύστερα από διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις χώρες: Aυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Κύπρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: