Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Για τους Πομάκους μαθητές

Στην αξιέπαινη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προκηρύξει πανελλήνιο διαγωνισμό με συμμετοχή όλων των Ελλήνων μαθητών (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) για βράβευση εργασιών που θα αφορούν τους διακεκριμένους Ελληνες λογοτέχνες Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Τσίρκα κ.ά., θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι Ελληνες μαθητές μας, πομακικής καταγωγής, στη Θράκη μας;
Η απάντηση των αρμοδίων ...ευχόμαστε να είναι ΝΑΙ!! 
Αν είναι ΝΑΙ, θα πρέπει άμεσα (χθες) να μοιραστούν τα βιβλία των ανωτέρω λογοτεχνών μας μέχρι και στο τελευταίο σχολείο της Ακριτικής Θράκης, στα εκεί Ελληνόπουλα - Πομακάκια μας... για να συμμετάσχουν ισότιμα στο διαγωνισμό. Διαφορετικά, ο διαγωνισμός θα πάσχει λόγω ακυρότητας. 
Προ αρκετού χρόνου, ο γράφων πρότεινε την, με όποιο πρόσφορο τρόπο, διανομή (αποκλειστικά με έξοδά του) των βιβλίων του Παπαδιαμάντη στους Ελληνες-Πομάκους μαθητές μας της Θράκης.
Η διδασκαλική, της περιοχής, απάντηση που έλαβε ήταν απόλυτα ΑΡΝΗΤΙΚΗ... 
Το γεγονός αυτό αναφέρθηκε σε μεγάλη σχετική τηλεοπτική εκπομπή, όπου προς κατάπληξη των τηλεθεατών ακούστηκε: "Η ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έπρεπε να εγκρίνει την άδεια ώστε ο Παπαδιαμάντης να δοθεί στα Ελληνόπουλα-Πομακάκια της Θράκης μας...".
Δεν υπήρξε καμία διάψευση από κανένα αρμόδιο φορέα (υπουργ. Παιδείας, Διδασκαλική Ομοσπονδία, κτλ...). 
Αυτό δεν συνιστά μόνο αδικία ατομική (μαθητών), ίσων ευκαιριών στην παιδεία, στην κοινωνία, ισοπολιτεία, αλλά παραβίαση συνταγματική κτλ. Είναι κατάφωρη προσβολή στην ελλαδική κρατική οντότητα. 
Τέλος, ας ακουστεί η κραυγή της κ. Νουρέλ Μόλα, γεν. γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων:
"...Είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα Πομάκα..." και συνεχίζει... "ποιοι είναι αυτοί που δεν μας δίνουν το δικαίωμα να μάθουμε τη γλώσσα που ακούμε μόλις γεννιόμαστε! Ποιοι είναι αυτοί που ούτε καν τα ελληνικά δεν μας μαθαίνουν; Ποιοι είναι αυτοί που μας μαθαίνουν τα τουρκικά με το ζόρι; Γιατί είναι χρήσιμη αυτή η γλώσσα σε μας; Εμείς δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν φοβάμαι... Παλεύω για τις ρίζες μου, για την ιστορία μου...".  
Αυτά και άλλα κραύγασαν σε συνέδριο του συλλόγου των Πομάκων στην Κομοτηνή...».
Βασίλειος Βασιλειάδης
Θεσσαλονίκη-Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: