Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Χέρι – χέρι κοινωνία και διαφθορά

Η διαφθορά δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα (victimless crime) όπως πολλοί θέλουν να το παρουσιάζουν. 
Τουναντίον στρέφεται ενάντια στον συχνά εκβιαζόμενο Πολίτη που αν δεν υποκύψει στην απαίτηση για φακελάκι δεν θα λάβει την εξυπηρέτηση του κράτους για την εκπλήρωση των αναγκών του.

Όταν ο Πολίτης καθυστερεί να πάρει την...
άδεια οικοδομής από την πολεοδομία, ενώ υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που ορίζει ότι πρέπει να την πάρει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, και μετά από μήνες καθυστέρησης καταλαβαίνει ότι αν δεν δώσει το γρηγορόσημο η δουλειά του δεν θα γίνει, ο Πολίτης θυματοποιείται και πέφτει θύμα εκβιασμού.
Το ίδιο συμβαίνει όταν ο συγγενής του τραυματισμένου αναγκάζεται να δώσει φακελάκι στον γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου για να μην αφήσει τον τραυματία να εκπνεύσει στο διάδρομο.
Συχνά βέβαια είναι ο Πολίτης που επιδιώκει την εξυπηρέτησή του, ή μάλλον την μη-δίωξή του για αξιόποινες πράξεις και παραβάσεις, εξαγοράζοντας τη σιωπή και συγκατάβαση του δημοσίου λειτουργού.
Η υπέρτατη ζημιά που προκαλεί η διαφθορά είναι όταν παράνομα συμφέροντα συμπράττουν από θέση λήψεως αποφάσεων, για να “χαρίσουν” κρατική ακίνητη και κινητή περιουσία σε συνενόχους τους που μετά θα τη μοιραστούν για να ζημιώσουν ολόκληρη την κοινωνία, ή κατευθύνοντας κρατικές προμήθειες οπλικών συστημάτων μόνον σε προμηθευτές που είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν την υπερτιμολόγηση με εκείνους που επιλέγουν τον προμηθευτή, ή σε χαμηλότερο επίπεδο αλλά αθροιστικά εξίσου βλαπτικό για την κοινωνία, όταν σωρεία δεκάδων χιλιάδων απατεώνων με την συνδρομή των επιτροπών αξιολόγησης αναπηρίας αγοράζουν “αναπηρικές” συντάξεις ενώ είναι υγιέστατοι, δημιουργώντας το φαινόμενο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας να διαθέτουν περισσότερους συνταξιοδοτούμενους ανάπηρους, ποσοστιαία, από ότι βομβαρδισμένες σε πρόσφατους πολέμους περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η εξοικείωση της κοινωνίας με τα φαινόμενα της διαφθοράς και η διεύρυνση του αριθμού περιστατικών και επίορκων, μαζί με την αλληλένδετη εξαθλίωση των Ελλήνων από αυτή την κοινωνική πανούκλα έχει φέρει την οικονομία σε αδιέξοδο.
Αντίστοιχα, η ατιμωρησία που διασφαλίζει το σημερινό νομικό καθεστώς, σε συνδυασμό με την απραγία ή την απροθυμία της δικαστικής εξουσίας να επιφέρει την κάθαρση, έχουν φέρει τους Έλληνες σε κρίση αξιών και απογοήτευσης με τους Άρχοντες της χώρας.
Αυτό αργά ή γρήγορα θα επιφέρει κοινωνικό αναβρασμό, ή μάλλον ο κοινωνικός αναβρασμός έχει ήδη επέλθει, όμως φόβος όλων είναι η βίαιη και άτακτη εκδήλωσή του.
Άμεσα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για την διόρθωση των αιτίων της διαφθοράς:
Κύριος πυλώνας της διαφθοράς είναι η τεράστια γραφειοκρατία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, όπου για το παραμικρό ο Πολίτης ή η επιχείρηση πρέπει να πάρουν άδεια και σφραγίδες από το κράτος, βάζοντας τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς σε θέση ισχύος να αποφασίζουν αν και πότε θα επιτρέψουν στον Πολίτη να κάνει αυτό που δικαιούται. Αυτός ο ασφυκτικός εναγκαλισμός και έλεγχος που ασκεί η γραφειοκρατία σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα, όπου οι νεφελώδεις νόμοι αφήνουν τεράστια περιθώρια στους διεφθαρμένους ή μη γραφειοκράτες να αποτρέπουν και να καθιστούν ανελεύθερο τον Έλληνα, πρέπει να αποδομηθεί.
Δεύτερος πυλώνας της διαφθοράς είναι οι χαριστικές προβλέψεις τιμωρίας των διεφθαρμένων όταν πιαστούν με το δάχτυλο στο μέλι. Όταν τα οφέλη της διαφθοράς είναι υπερπολλαπλάσια του χειρότερου σεναρίου τιμωρίας, φυσικά η απλή αριθμητική υπαγορεύει ότι η πράξη της διαφθοράς είναι προσοδοφόρα. Αυτή η κλίση της ζυγαριάς πρέπει να διορθωθεί ώστε τα αντικίνητρα να είναι ισχυρά ενάντια στη διαφθορά. Για αυτό χρειάζονται κατάλληλοι νόμοι.
Ο τρίτος πυλώνας της διαφθοράς είναι η απροθυμία της Δικαστικής εξουσίας να αποτρέψει τις εκδηλώσεις της παραδειγματικά. Όταν οι ίδιοι οι δικαστές που στέλνουν ένα άρρωστο ναρκομανή νεαρό στις φυλακές επειδή κουβαλούσε τη “δόση” του, ή ένα γέρο που χρωστάει 500 ευρώ στην εφορία για δέκα μέρες στις φυλακές της Κομοτηνής, ενώ ταυτόχρονα προφασίζονται ότι δεν έχουν να διαθέσουν συσκευές φαξ και τηλέφωνα με δυνατότητα κλήσεων στη Γερμανία στον εισαγγελέα που συλλέγει στοιχεία της εκεί δικογραφίας για τη Siemens, το μήνυμα που στέλνουν στην κοινωνία είναι ξεκάθαρο. Ξεκάθαρο αλλά αρνητικό: αν κλέψεις 500 ευρώ θα σε πετάξουμε φυλακή σαν ζώο, ενώ αν κλέψεις 500 εκατ. ευρώ θα βρούμε τρόπο να παραγραφεί το αδίκημά σου! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η δικαστική εξουσία στους Έλληνες αναρωτιούνται πολλοί; Που είναι η Ελληνική Επιχείρηση "Καθαρά Χέρια";
Αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν ικανοί και αδιάφθοροι δικαστές που θα υπερασπίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Με δυο λόγια, η Ελλάδα θα βουλιάξει αν δεν πετάξει από πάνω της την αρρώστια της διαφθοράς. Θα μαραζώσει σαν κοινωνία και θα πεθάνει, αφήνοντας πίσω της ένα κουφάρι σε συνεχή σήψη, και έναν ολόκληρο λαό βυθισμένο στη δυστυχία.
Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε ξεκάθαρο στους Άρχοντες της Εξουσίας, τους Βουλευτές, τα μέλη της Κυβερνήσεως, και τους Δικαστές, ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι προαπαιτούμενο για την επιβίωση της κοινωνίας.
του Άγη ΒΕΡΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: