Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κρίση, επιτήδειοι και... υποψήφια κορόιδα

Από ενεχυροδανειστήρια που αναπτύσσονται μέσω franchising, στις κομπίνες των τοκογλύφων με πιστωτικές κάρτες και στα "επιχειρήματα" όσων θέλουν να σας πείσουν να βγάλετε λεφτά έξω 
- Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν λόγω οικονομικής ανέχειας και ανασφάλειας.
Η όλη φημολογία και φιλολογία που αναπτύσσεται κατά καιρούς περί σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή λειτουργεί σαν βούτυρο στο ψωμί όσων επιχειρούν να αλιεύσουν Έλληνες πελάτες και να τους προσφέρουν τη...
σιγουριά του εξωτερικού.
Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, διαπιστώνουν την έντονη δραστηριοποίηση τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά μεγάλων οίκων private banking του εξωτερικού, οι οποίοι απευθύνονται μόνο στα πολύ μεγάλα πορτοφόλια…

"Υπάρχει τέτοια δραστηριοποίηση που θεωρητικά θα τη βλέπαμε σε περιόδους μεγάλης οικονομικής ευμάρειας", διαπιστώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, ο οποίος συμπληρώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες πελάτες θα πρέπει να συνεκτιμούν το ύψος των χρεώσεων με το οποίο θα επιβαρυνθούν αλλά και τον βαθμό κινδύνου που ενδεχομένως έχουν οι προτεινόμενες τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

Πέραν αυτών όμως, "δουλειά" έχουν πιάσει στην αγορά και άτομα που υπόσχονται εξαγωγή συναλλάγματος "στη ζούλα", έναντι αδρής αμοιβής και μέσω αδιαφανών διαδικασιών (λεφτά στο χέρι κ.λπ.). Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και εξαπάτησης όσων πολιτών επιδιώκουν να διώξουν όπως-όπως τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος, λόγω του πανικού που τους διακατέχε

Ελπίζεται, πάντως, ότι το κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά, μετά και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Για τα άτομα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έχουν αρχίσει να προσφέρονται συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα, τύπου unit-linked, από εταιρίες που δεν έχουν θυγατρικές στην ελληνική αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση των κεφαλαίων γίνεται εκτός Ελλάδος και τα κεφάλαια του πελάτη κατευθύνονται εκτός της χώρας. Ακόμα σημαίνει την… προστασία του ασφαλισμένου από τον κίνδυνο της χώρας, επιχείρημα που ψιθυρίζουν στο αφτί των υποψήφιων πελατών τους κάποιοι ασφαλιστές, προς ίδιον φυσικά όφελος.

Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλισμένοι δεν καρπώνονται τις φορολογικές απαλλαγές που προβλέπονται σε όσους Έλληνες πελάτες επιλέγουν τα εγχώρια ασφαλιστικά προγράμματα.


Πουλώντας τα ασημικά…
Η ασφυξία που επικρατεί στην αγορά έχει φέρει πολλά νοικοκυριά σε αδιέξοδο. Ενώ στο παρελθόν οι διαφημίσεις σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοράσεις προσπαθούσαν να πείσουν για αγορές υψηλής αξίας καταναλωτικών προϊόντων, τώρα προσπαθούν να πείσουν για… πώληση!
Διαδεδομένες άλλωστε είναι οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο, όπου εταιρίες αγοράζουν κοσμήματα και άλλα προϊόντα αξίας ώστε να παράσχουν ρευστότητα σε μισθωτούς-ανέργους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ζορίζονται να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, αλματώδη άνοδο παρουσιάζουν οι εργασίες και των ενεχυροδανειστηρίων (δάνεια με εγγύηση κοσμήματα, αλλά επίσης και λίρες, ρολόγια, χρυσά και ασημένια νομίσματα, χρυσά δόντια, ακόμη και σπασμένα, κ.λπ.), καθώς οι δανειστές καρπώνονται το επιτόκιο και παράλληλα έχουν την "εξασφάλιση" του χρυσού ή άλλου κοσμήματος, σε μια περίοδο όπου οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει την ανιούσα.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι ξένη εταιρία (που όπως λέγεται συνηθίζει, μεταξύ άλλων, να δραστηριοποιείται σε χώρες όπου έχει παρουσία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επιχειρεί να αναπτυχθεί μέσω franchising στην ελληνική αγορά, συνεργαζόμενη είτε με άτομα που για πρώτη φορά θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, είτε με επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρυσοχοΐας και μέσω της δικαιόχρησης (franchising) θα μπορεί να πωλεί τον χρυσό που προορίζεται για ανακύκλωση σε πιο συμφέρουσα τιμή!

Τοκογλυφία μέσω… πιστωτικών καρτών
Μεγάλα προβλήματα έχουν προκαλέσει την τελευταία διετία στις ελληνικές τράπεζες κυκλώματα επιτήδειων, που εκμεταλλεύονται κατόχους πιστωτικών καρτών, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από κεφάλαια και το μόνο που διαθέτουν είναι μία πιστωτική κάρτα χωρίς εξαντλημένο όριο αγορών.

Τα κυκλώματα αυτά πείθουν τους καρτούχους -ανάλογα με την τακτική κάθε κυκλώματος- να πραγματοποιήσουν είτε εικονικές αγορές προϊόντων, είτε αγορές καταναλωτικών προϊόντων με μονοψήφιο περιθώριο κέρδους και ως αντάλλαγμα τους δίνουν σε μετρητά το 50% της χρέωσης που θα κάνουν στην πιστωτική τους κάρτα!

Στην πρώτη περίπτωση η εικονική αγορά προϊόντων γίνεται από "φίλιο κατάστημα", το οποίο εισπράττει ολόκληρο το ποσό από την τράπεζα και ως πραγματικό κόστος έχει το 50% που έδωσε στον πελάτη-θύμα συν κάποιους φόρους, αν πληρώνονται μάλιστα και αυτοί.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα κυκλώματα ωθούν τον πελάτη σε αγορές προϊόντων που έχουν χαμηλό (μονοψήφιο) περιθώριο κέρδους και μπορούν εύκολα να μεταπωληθούν. Αυτός που έχει την ανάγκη μετρητών αγοράζει με την πιστωτική του κάρτα προϊόντα από καταστήματα και μετά τα δίνει στους επιτήδειους, εισπράττοντας το 50% του ποσού σε μετρητά.
Προφανώς, τα κυκλώματα, έχοντας αποκτήσει τα εμπορεύματα με έκπτωση 50%, είναι σε θέση να τα προωθήσουν και πάλι στην αγορά αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.
Ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο τακτικές χρησιμοποιείται, πρόκειται για καθαρή κίνηση τοκογλυφίας με δύο προφανή θύματα: Πρώτον, τις τράπεζες που έχουν εκδώσει τις πιστωτικές κάρτες και σπάνια εισπράττουν τελικά τα ποσά αυτά από τους παραπάνω πελάτες τους.

Και δεύτερον, τους δανειολήπτες που φορτώνονται με επιτόκια 50% και στις περισσότερες περιπτώσεις σέρνονται σε μακροχρόνιες περιπέτειες με τράπεζες, δικηγόρους, δικαστήρια κ.λπ.

Επειδή βέβαια το πρόβλημα έχει ενταθεί την τελευταία διετία, οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει αρκετά μέτρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και είτε έχουν πείσει τις μεγάλες αλυσίδες να ελέγχουν δύο φορές ορισμένους περίεργους πελάτες, είτε βρίσκονται σε συνεννόηση με αστυνομικές και φορολογικές αρχές για την εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων. 
του Στέφανου Κοτζαμάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: