Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η στρατηγική του “μικρότερου κακού”

Η απτή χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων, έγκειται στην ανάγνωση και εις βάθος ανάλυση των «ποιοτικών» δεδομένων τους. 
Έτσι ώστε να μπορεί ένα πολιτικό επιτελείο να κατανοήσει εγκαίρως τα μηνύματα των καιρών, να ακούσει τα υπόγεια ρεύματα της κοινωνίας, και αναλόγως να χαράξει τη στρατηγική του στόχευση.
Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σήμερα οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου
Οι πρώτες, κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στα...
χέρια τους, μετά την απόφαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup, την προηγούμενη Παρασκευή, δείχνουν ότι η εικόνα της Κυβέρνησης στην κοινωνία βελτιώθηκε, του δε Γιώργου Παπανδρέου, σημαντικά.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως σε σημείο… αποπροσανατολισμού
Οι επικοινωνιολόγοι, κυρίως οι ξένοι, με τους οποίους συνεργάζεται και εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός, έχουν διατυπώσει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προετοιμάζεται για τη μάχη των επόμενων εκλογών, στη βάση δυο σεναρίων
Το πρώτο, είναι το… αυτονόητο, που θέλει την Κυβέρνηση να πετυχαίνει την πλειοψηφία των στόχων της, στη διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους, και να επιδιώκει την επανεκλογή της με ούριο άνεμο.
Το δεύτερο, στηρίζεται στην ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων, που είπαμε στην αρχή. Οι αναλυτές του Μεγάρου Μαξίμου διαβλέπουν ότι τείνει να παγιωθεί στην κοινωνία η τάση της γενικής απαξίωσης. Από την οποία δεν εξαιρούνται το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. 
Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα κερδίζει πόντους στον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου, η στρατηγική του «μικρότερου κακού».
Δηλαδή, το να προβληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως η μόνη λύση διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, έστω κι αν δεν πείθει πλέον την πλειοψηφία των πολιτών ότι μπορεί να προσφέρει το όραμα και τις προσδοκίες που τον συνόδευαν στις εκλογές του 2009.
Η στρατηγική αυτή, θεωρείται αντικειμενικά ρεαλιστική, και υπηρετεί την ανάγκη να χτίσει από τώρα το ΠΑΣΟΚ τις βάσεις για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, η οποία προβάλλει ως οριακή, αν όχι δύσκολα υλοποιήσιμη, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου κρύβει «παγίδες», μιας και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: