Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη - Οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα

Μετά το ψήφισμα 1973, του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και τις δηλώσεις του Ομπάμα, Σαρκοζί και Χίλαρης Κλίτον, ήταν αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει αυτές της ώρες στην Λιβύη.
Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde 
«Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Ηδη άρχισαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες αυτή την στιγμή.
Το είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα και ο  Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις.  
Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε πάλι θύματα αμάχους στο όνομα της … «προστασίας αμάχων». ..

Αφού η Δύση τόσο καιρό άφησε τον Καντάφι να μακελέψει τους εξεγερμένους Λίβυους –που η ίδια είχε υποκινήσει- οι προχτεσινές δηλώσεις του Καντάφι ότι το πάρτι τέλειωσε για τις εταιρείες των ΗΠΑ και της Ε.Ε και ότι η Λιβύη θα παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης των πετρελαίων της στη Ρωσία και Κίνα ήταν αυτό που βάρυνε την απόφαση για την Νατοϊκή επέμβαση.
Εχουμε δηλαδή καθαρά ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό να κερδίσουν από αυτή την επέμβαση η Ε.Ε, οι αγγλοαμερικανικές «αδελφές» του πετρελαίου, Γουόλ Στριτ με τα δισ. κατασχεμένων λιβυκών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες, όπως επίσης και οι πολεμικές βιομηχανίες.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος για την συμμαχία των χωρών –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που θα κάνουν στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του.

Η εθελόδουλη κυβέρνηση του Παπανδρέου βάζει την χώρα μας σε περιπέτειες. Οχι μόνο με τις Νατοϊκές βάσεις που υπάρχουν στην χώρα μας, αλλά συμμετέχοντας στην επέμβαση στην Λιβύη και με 5 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ «Είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και τον διαμελισμό της Λιβύης, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: