Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το άτιμο το yen...

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια είναι τα ξεδιπλώματα προχθές στο yen
Δεν είναι κάθε μέρα που βλέπεις ένα νόμισμα να χάνει 400 μονάδες βάσης εν ριπή οφθαλμού.
Ειδικά στα εμπορευματικά ζευγάρια ZARJPY, NZDJPY, AUDJPY, η σαφής πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη από το USDJPY.  
Το δε ευρώ κυριολεκτικά έλιωσε...




Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι ότι υπήρχαν τόσες πολλές carry trade θέσεις ανοιχτές. Ειλικρινά δεν το περίμενα. Τώρα μένει να δούμε το δια ταύτα σε  αυτή την ιστορία. Πολλά hedge funds ίσως αναγκαστούν να κλείσουν θέσεις, καθώς τα margin calls θα πάνε σύννεφο και ίσως δούμε primary dealers και τράπεζες να τρέχουν στο discount windows της πλησιέστερης κεντρικής τους τράπεζας.

Ήδη η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει τυπώσει συνολικά 420 δισ. δολάρια (αναλογικά σε yen) αυτές τις μέρες προκειμένου να μην βουλιάξει η αγορά του Τόκιο. Τύφλα να έχει ο Bernanke και το QE2. Στην Ιαπωνία η λέξη τύπωμα έχει αποκτήσει καινούργιο νόημα.

O Masaaki Shirakawa, κυβερνήτης της Tράπεζας της Ιαπωνίας είπε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να τυπώνει μέχρι να σκάσει:

“Καταπολεμώντας τον αποπληθωρισμό και επανερχόμενοι σε οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα την σταθερότητα των τιμών παραμένει το κύριο ζήτημα στην Τράπεζα της Ιαπωνίας. Θα συνεχίσουμε να διοχετεύουμε ρευστότητα στις αγορές για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού”.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας είπε ότι “είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πόλεμο με το yen”, νοώντας ότι είναι έτοιμοι να κανουν monetize ακόμα και το νεροχύτη της κουζίνας προκειμένου να πέσει το yen. Oι αγορές όμως δεν δίνουν και πολύ σημασία. Και δεν νομίζω ο καλός υπουργός να κάνει τίποτα, διότι όσες φόρες έχουν προσπαθήσει να επέμβουν στην αγορά συναλλάγματος, δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Όλοι ξέρουν ότι οι αγορές είναι μεγαλύτερες ακόμα και από τις κεντρικές τράπεζες.

Πάντως είναι απίστευτο. Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών της Ιαπωνίας πρέπει να είναι ακόμα πιο ανίκανοι και ανεπαρκείς και από τους αντίστοιχους Έλληνες συναδέλφους τους.

Για ποιο λογο;  Διότι η Ιαπωνία διαχρονικά είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει προσπαθήσει να καταστρέψει το νόμισμα της και δεν μπορεί. Είναι πραγματικά απίστευτο το ότι έχουν κάνει ό,τι λάθος μπορεί κανείς να κάνει προκειμένου να υποτιμήσει το νόμισμα του.

Στην Ελλάδα όμως αγαπητέ αναγνώστη, οι Έλληνες γραφειοκράτες ήταν πρωταθλητές σε αυτό το άθλημα. Μάλιστα, ίσως θα επρεπε να έρθουν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι στην Ελλάδα να πάρουν μαθήματα από τους Έλληνες πολιτικούς, διότι τα μαθήματα που έχουν πάρει από την Fed μάλλον δεν έχουν πιάσει τόπο. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες πολιτικούς για ανεπάρκεια όταν είχαμε δραχμές. Οι υποτιμήσεις κάθε χρόνο πήγαιναν σύννεφο.

Τι κοινό έχει το yen με την μετοχή της EΒΑΥ;

To yen σαν την Ebay (πριν μερικά χρόνια) έχει κάψει όλους αυτούς που τόλμησαν να πάνε κόντρα στην τάση και να το πουλήσουν short. Παρ΄ όλο που το yen ξέρουμε ότι είναι μια φούσκα έτοιμη να σκάσει σαν καρπούζι, εντούτοις χρόνια τώρα έχει καταφέρει να επιβιώσει έχοντας παραπάνω από 9 ζωές στη διάθεση του.

Γιατί ανέβαινε το yen τελικά;

Όταν άρχισε να ανεβαίνει το yen, πολλοί έκαναν λόγο ότι οι Ιάπωνες θα πουλήσουν assets που έχουν στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της ζημιάς του. Αυτό στην αγορά συναλλάγματος σημαίνει ότι θα πούλαγαν δολάρια και ευρώ (μετοχές και ομολόγα) και θα αγόραζαν yen.

Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα στοιχεία. Τουλάχιστον αυτό μας λένε πολλοί ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο El-Erian της Pimco. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που λένε τα αντίθετα, αλλά προσωπικά θα δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα στον El-Erian.

Άρα μάλλον η κίνηση στο yen ήταν ένα speculation play παρά οτιδήποτε άλλο. Και ναι μεν ήταν ένα speculation play, αλλά τη ζημιά του έκανε και οι κόκκινοι κωδικοί σε μοχλευμένες θέσεις λογικά θα ξετινάχτηκαν.

Γιατί δεν πέφτει με όλο το τύπωμα;

Εδώ υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά το βασικό θέμα είναι η αποστείρωση. Είναι δυνατόν με διάφορες τεχνικές να τυπώσεις όσο θες και να μην επηρεάσει την ισοτιμία σου αν κάνεις σωστή αποστείρωση. Η ΕΚΤ έχει γράψει  βιβλίο σε αυτό τον τομέα. Αν και 100% αποστείρωμα δεν υπάρχει, εντούτοις πολλά είναι που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.

Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το εξής. Από τη στιγμή που έχεις εμπορικά πλεονάσματα, τότε at the margin, στην αγορά συναλλάγματος πάντα θα πουλάς δολάρια και θα αγοράζεις yen (ή όποιο άλλο νόμισμα), άσχετα αν στο εσωτερικό η κεντρική σου τράπεζα τυπώνει τσουβάλια. Αυτά τα τσουβάλια καταναλώνονται μονο στο εσωτερικό και δεν πάνε πάρα πέρα.

Άρα θεωρητικά μπορείς να τυπώσεις ό,τι θέλεις και αν μην χάσει αξία το νόμισμα σου, αρκεί να έχεις θετικό ισοζύγιο στις εξωτερικές σου συναλλαγές.

Τέλος ποιος να πουλήσει yen, όταν δεν τα έχει κανένας;; Οι μόνοι που έχουν yen είναι οι Ιάπωνες.

Η κατάληξη είναι ότι το yen εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που υπάρχουν. Ποτέ δεν έχει σταματήσει να με εκπλήσσει και πάντα με συναρπάζει η συμπεριφορά του. Πάνω από όλα έχει περισσότερες ζωές από τις γάτες και με περίβλημα από Teflon. Άσχετα όμως από την πρόσφατη άνοδο, κάτι μου λέει ότι το Teflon έχει αρχίσει να φθείρει.  Περισσότερα για αυτό όμως σε άλλο post προσεχώς...

Καλό Σαββατοκύριακο
Του Γιώργου Καισάριου
george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: