Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ο “προφήτης” που δεν ήταν…


Ήταν ή δεν ήταν; Ή μάλλον, είναι ή δεν είναι προφήτης ο Δημοσιογράφος; Κι όταν λέω προφήτης, αναφέρομαι στην πρωταρχική έννοια του όρου, δηλαδή σε κάποιον που μιλάει για λογαριασμό του Θεού κι όχι σε κάποιον που προλέγει τα μέλλοντα, πράγμα που είναι η δεύτερη σημασία της λέξης, αν και η πιο συνηθισμένη. Στην πράξη, το να μιλάει κανείς για λογαριασμό του Θεού σημαίνει πρωτίστως να υπερασπίζεται την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, αλλά και όλες τις αρχές και αξίες που είναι η ηθική παρακαταθήκη της ανθρωπότητας και έχουν, λίγο έως πολύ, ενσωματωθεί στους ανθρώπινους νόμους. Και ο Δημοσιογράφος με δέλτα κεφαλαίο πιστεύεται από τους πολλούς ότι αυτό το ρόλο παίζει, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο .

Έχει γραφτεί ότι κάθε λαός έχει τους άρχοντες που του αξίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τους προφήτες. Κάθε λαός έχει τους προφήτες ή ψευδοπροφήτες που του αξίζουν. Και ένας απ’ αυτούς, ίσως ο δημοφιλέστερος ψευδοπροφήτης στη χώρα μας, είναι ο Δημοσιογράφος. Θα τον ακούσετε από τις εκπομπές του και μέσα από τη zougla.gr να κατακεραυνώνει τους πάντες, κατά πάντα και δια πάντα, εν ονόματι της δικαιοσύνης και της νομιμότητας, και θα νομίσετε πως είναι η ενσάρκωση του προφήτη Ηλία ή του Ιερεμία, και πως η Ελλάδα είναι τυχερή που γέννησε τον Ταρζάν.

Στον Ταρζάν υποκλίνεται όλη η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ηγεσία της χώρας (η πνευματική ηγεσία είναι ανύπαρκτη), εκλιπαρώντας την εύνοιά του. Αρκεί ένα τηλεφώνημα συνεργάτη του για να τρέξει κάποιος "επώνυμος" ή ανώνυμος στις εκπομπές του και να σταθεί σα στρατιωτάκι μπροστά στον ψευδοπροφήτη απολογούμενος για ό,τι έκανε και δεν έκανε, και δηλώνοντας τρεμάμενος το τι προτίθεται να κάνει. Το να παραβρεθείς έστω και σε ρόλο γλάστρας μπροστά στον ψευδοπροφήτη είναι άκρως τιμητικό για το νεοέλληνα. Αποκτάς τον τίτλο του “χατζή”, δηλαδή του προσκυνητή της δημοσιογραφικής Μέκκας. Την περασμένη Πέμπτη είδαμε και τον καθηγητή κ. Γιώργο Πιπερόπουλο - υποψήφιο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης - να επιδίδει κι αυτός τα "διαπιστευτήριά" του στο Δημοσιογράφο!

Και πώς ξεχώρισα πως ο Ταρζάν, που ομολογουμένως έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας πολλά σκάνδαλα, είναι ψευδοπροφήτης κι όχι γνήσιος προφήτης, δηλαδή απεσταλμένος του Θεού για να υπερασπίζεται το δίκιο του αδικούμενου, την αλήθεια και τη νομιμότητα; Πανεύκολο! Ο Ιησούς έδωσε τη συνταγή διάγνωσης. «Από τους καρπούς θα γνωρίσετε αυτούς», είπε. Και ποιοι είναι οι καρποί του Δημοσιογράφου; Μα ο χλιδάτος τρόπος ζωής του, ο κίτρινος αφρός της μπανιέρας όπου αυτοδιαφημίζεται αλαζονικά, και οι καθημερινές προκλήσεις του. Εάν οι πράξεις δεν εναρμονίζονται με τα λόγια του, τότε ο ίδιος κατατάσσει τον εαυτό του στους ψευδοπροφήτες. Εξάλλου, τούτος ο δικός μας ψευδοπροφήτης έχει και επικίνδυνες πολιτικές προκαταλήψεις και εμπάθειες, πράγματα που δεν έχουν θέση στην ψυχή ενός αληθινού προφήτη. Ο Ταρζάν είναι δεδηλωμένος εχθρός των αστυνομικών (“μπάτσων” στη δική του διάλεκτο) και παντός δεξιού "μιάσματος".

Επιπλέον, όταν προάγει το τζόγο μέσα από τη zougla.gr, εκμαυλίζοντας αφελείς προς τα καζίνο, μήπως κάνει θεάρεστο έργο και δεν το κατάλαβα εγώ; Κι όταν προκαλεί με τα χλιδάτα πάρτι του, προσκαλώντας τους φτωχούς να δούνε live το πάρτι της zougla.gr και να θαυμάσουν τους υψηλούς καλεσμένους του – αλήθεια τι έγινε εκείνη η κλήρωση για το πάρτι; Μόνο οι "επώνυμοι" κληρώθηκαν; – μήπως επιτελεί φιλανθρωπικό έργο και δεν το αξιολόγησα σωστά; Ή μήπως το γεγονός ότι εν παντί καιρώ και χρόνω φοράει το τζιν παντελόνι τον κατατάσσει μεταξύ των προλετάριων αυτής της χώρας, τους οποίους τάχα υπερασπίζεται; Και τι πρότυπο τους προφέρει με τη ζωή του; Διότι περισσότερο από το να μπουν πέντε λαμόγια παραπάνω στη φυλακή, ο λαός έχει ανάγκη από πρότυπα ζωής! (Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.)

Από τους καρπούς, λοιπόν, θα γνωρίσετε αυτόν! Βεβαίως η εποχή μας, όπως άλλωστε και οι περισσότερες εποχές της ιστορίας, δε γεννά αληθινούς προφήτες. Δεν τους θέλουν άλλωστε οι λαοί. Δεν τους αντέχουν. Δεν τους πάνε. Τους θεωρούν μισάνθρωπους ή και γραφικούς. Προτιμούν τους ψευδοπροφήτες που τους γαργαλίζουν την ακοή. Πάντα τους προτιμούσαν. Έχουν πέραση οι ψευδοπροφήτες μεταξύ των πτωχών τω πνεύματι. «Διότι εσείς ευχαρίστως ανέχεστε τους άφρονες, που σας ραπίζουν κατά πρόσωπο και επαίρονται», έγραφε κάποτε ο Απόστολος Παύλος στους Κορινθίους. Είπαμε, τα χούγια δεν κόβονται εύκολα…

Και για να τελειώνω με τη διάγνωση, και μόνο το γεγονός ότι ο Ταρζάν έχει τόσους θαυμαστές που στέκονται σούζα μπροστά του τον κατατάσσει στη μεγάλη και δημοφιλή χορεία των ψευδοπροφητών. Θα του θυμίσω και κάτι άλλο που είπε ο Ιησούς και ταιριάζει στην περίπτωσή του: «Αλλοίμονο σε σας, όταν όλοι οι άνθρωποι μιλήσουν με καλά λόγια για σας επειδή, έτσι έκαναν στους ψευδοπροφήτες οι πατέρες τους.»

Γιατί τα έγραψα τώρα όλα αυτά; Μήπως ελπίζω πως θα συνετίσω το Μάκη; Όχι, βέβαια! Δεν έχω τέτοιες ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω ότι οι εκλεκτοί του Μαμμωνά είναι σκληροπυρηνικοί και δεν αλλάζουν με τίποτα. Απλούστατα τα έγραψα μπας και απομακρύνω κανένα υποψήφιο θύμα από το τζόγο που διαφημίζει στη zougla.gr και σωθεί καμιά οικογένεια από χρεοκοπία και διάλυση. Το να επηρεάσω θετικά έστω και έναν άνθρωπο θα είναι για μένα μεγάλη ηθική δικαίωση, κι ας μην το μάθω ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: