Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ένα νέο πολιτικό τοπίο ανέδειξαν οι Ευρωεκλογές


Ένα νέο πολιτικό τοπίο ανέδειξαν οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, με το ΠΑΣΟΚ να εξέρχεται νικηφόρο από την κάλπη, έξι κόμματα να αναδεικνύουν ευρωβουλευτές και μόνο έναν στους δύο πολίτες να προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα.

Για τη ΝΔ το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά την πρώτη ήττα από το 2004, με απώλειες δέκα μονάδων από τότε, ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πρώτη του εκλογική νίκη και την έναρξη μίας περιόδου κατά την οποία στο Κίνημα, όπως είπε ο πρόεδρός του, «σηκώνουμε τα μανίκια».


Για το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη σταθερότητα και τη ανθεκτικότητά του. Για το ΛΑΟΣ συνιστά μία σημαντική νίκη με ποσοστό που αγγίζει το 7%. Για το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, πιθανότατα, την έναρξη μίας περιόδου προβληματισμού. Για τους Οικολόγους-Πράσινους ισοδυναμεί με μία αξιοπρόσεκτη είσοδο στο πολιτικό σκηνικό.


Την ίδια ώρα, όμως, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλει να προβληματίσει το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 48%. Αλλά και το ποσοστό του λεγόμενου δικομματισμού διαμορφώθηκε σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, του 70%.


Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν ικανοποιεί το κόμμα του, θέλησε όμως να υποβαθμίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, εντοπίζοντας το «κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών» στην αποχή, η οποία «εκφράζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής» γενικά. Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής επέμεινε στο δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του.


Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για χαμηλούς τόνους και όχι θριαμβολογίες στα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους και ανέδειξε τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει στο εξής, τονίζοντας ότι το αίτημα των εκλογών «γίνεται σήμερα λαϊκή απαίτηση» και ο «πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία».


Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε ικανοποιημένη, διαμηνύοντας όμως ότι «δεν εφησυχάζουμε» και διαπίστωσε ότι «έχουμε αντοχή και δυναμική». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας» και σημείωσε ότι «δώσαμε σκληρές μάχες, αλλά τις αδυναμίες μας δεν τις υπερβήκαμε».


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με το κόμμα του σημαντικά ενισχυμένο στην κάλπη, εξέφρασε ελπίδες ακόμα και για την τρίτη θέση των ευρωεκλογών, προσθέτοντας ότι «μεγάλα ποσοστά σημαίνουν μεγάλη ευθύνη».


Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, «ο τρίτος νικητής των ευρωεκλογών», όπως τους περιέγραψαν αναλυτές, εξέφρασαν διά του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μιχάλη Τρεμόπουλου, ικανοποίηση γιατί πέτυχαν το στόχο τους και την ελπίδα ότι στην επόμενη Βουλή θα έχουν «μια ομάδα εννέα βουλευτών τουλάχιστον».


Newsroom ΔΟΛ


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή (07/06/09)

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Είναι σαφές ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για να μας στείλουν το μήνυμά τους. Κυρίως με αποχή.

Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ευρύτερη σημασία. Το ποσοστό της αποχής είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Και το ποσοστό αυτό εκφράζει το κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής.

Οι όποιοι ενθουσιασμοί βρίσκονται μακριά από τα μηνύματα των πολιτών. Οι πολίτες απαιτούν κυρίως ένα πράγμα: Την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το κεντρικό καθήκον της Κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που μας ψήφισαν. Ευχαριστώ και εκείνους που είναι ψυχικά δεμένοι μαζί μας, έστω κι αν προσωρινά επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν διά της αποχής.

Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται, διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Χώρας.

Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα αυτή. Την ίδια ώρα όμως που οι ψηφοφόροι επικρίνουν συγκεκριμένες αδυναμίες μας, γνωρίζουν ότι, στο χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της Χώρας, πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Με υπευθυνότητα χειριζόμαστε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της.

Καθήκον και χρέος μου είναι να υπηρετήσω το συμφέρον του Τόπου. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μου αυτή. Η οικονομική πολιτική μας, με το ξεκάθαρο σχέδιό της, έχει σαφείς στόχους:

- Να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης.
- Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.
- Να βάλει τις βάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Τόπου.

Αυτή η πρόκληση ίσχυε πριν τις Ευρωεκλογές. Ισχύει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Το μέλλον του Τόπου είναι πάνω απ’ όλα.

Σε κρίσιμες συγκυρίες, η ανευθυνότητα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Όπως οι υποσχέσεις που μοιράζουν στους πάντες τα πάντα. Κυρίως, όμως, η ανυπαρξία διαμορφωμένου και συγκροτημένου οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλα αυτά, δυστυχώς, που χαρακτηρίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στο δρόμο της υπευθυνότητας. Η πολιτική της ευθύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Αυτή η επιλογή άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να θωρακίσει την οικονομία της Χώρας, αλλά και να καταστήσει πιο αξιόπιστο το χώρο της πολιτικής, οδηγώντας τη Χώρα σταθερά στο μέλλον που της αξίζει.

- Με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή.
- Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
- Με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια».