Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αποκρατικοποιήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανεβάζουν ταχύτητα



Του Στέλιου Κράλογλου
Μπορεί η κυβέρνηση να βγήκε αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί το οικονομικό επιτελείο που στην προσπάθειά του να μειώσει με κάθε δυνατό τρόπο το δημόσιο χρέος επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ ακόμα και με κόστος έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τα συνδικάτα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους ομίλους για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ενώ στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα για την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει εκτός από την Ιταλική Edison, η γερμανική RWE, η γαλλική Gas de France και η Rusgas που είναι η κρατική εταιρεία αερίου του Κατάρ. Την ίδια ώρα οι σύμβουλοι του δημοσίου βολιδοσκοπούν και την British Gas.

Η κυβέρνηση επέλεξε τις Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS ως συμβούλους για την πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Ποια είναι τα εμπόδια τώρα στα σχέδια της κυβέρνησης για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΠΑ:

* η στάση της ΔΕΗ η οποία έχει από την αρχική σύμβαση δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε οποιαδήποτε διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ. Δικαιούται μάλιστα να αποκτήσει των 30% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

* η στάση που θα κρατήσει ο όμιλος Λάτση ο οποίος ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ μέσω των ΕΛΠΕ. Είναι πιθανόν να θελήσει να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην ΔΕΠΑ αν και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ, ενδέχεται να ανακύψουν νέα εμπόδια από την Ε.Ε. Μπορεί να τεθεί δηλαδή εκ νέου θέμα κυριαρχικής θέσης στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας. Νομικές ερμηνείες φορέων επισημαίνουν ότι η option προσκρούει στο άρθρο 87 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (κρατικές ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις) και στη σχετική οδηγία της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε πώληση μετοχών της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ.

Το πρώτο βήμα θα είναι η επιλογή συμβούλων, με ξένους ομίλους να έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον. Υπό το δημόσιο έλεγχο είναι το 74% της ΕΥΑΘ, ενώ η γαλλική Suez ελέγχει -επισήμως- το 5%. Όπως ανέφερε πάντως πρόσφατα το Capital.gr, στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποίησε η ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε Ισπανός, που -διατηρώντας την ανωνυμία του- σημείωσε πως εκπροσωπεί εταιρείες ισπανικών συμφερόντων, οι οποίες ενδιαφέρονται για την εταιρεία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Νέο πακέτο του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Εξάλλου, ξεκινούν το προσεχές διάστημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Deutsche Telekom για τη διάθεση αρχικά στο γερμανικό όμιλο ποσοστού 5% του ΟΤΕ, στην τιμή των 27,5 ευρώ. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την διεθνή κρίση τροφοδοτούν με αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιχειρεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του γερμανικού ομίλου για τον Οργανισμό.

Άλλωστε η διάθεση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom προβλέπεται άλλωστε και με προαιρετικό όρο στην αρχική συμφωνία των δύο μετόχων. Από την κίνηση αυτή το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 680 εκατ. ευρώ. Η πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού θα πρέπει να ολοκληρωθεί απαραίτητα μέχρι και τον Οκτώβριο αφού μετά -πάντα βάσει της συμφωνίας- αλλάζει το συμβατικό τίμημα και τα έσοδα θα είναι περίπου 350-360 εκατ. ευρώ.

Εάν η διάθεση του 5% ολοκληρωθεί με επιτυχία επόμενος στόχος για την κυβέρνηση θα είναι η πώληση επιπλέον ποσοστού 10% που πάντα βάσει της συμφωνίας μετόχων θα διαμορφωθεί στη μέση τιμή διαπραγμάτευσης των τελευταίων 20 ημερών (από την ημερομηνία συμφωνίας) συν ένα υπερτίμημα 20% ανά μετοχή. Το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει άλλα 700 εκατ. ευρώ ως έσοδα, ενώ το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης λήγει το 2011.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: