Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Επανέναρξη της διαδικασίας για το όνομα της ΠΓΔΜ


Με την ίδια πρόταση («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») και με τις πάγιες διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ για αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας να επανέρχονται στο τραπέζι, «ξαναζεσταίνεται» η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εκκρεμότητα της ονομασίας ετοιμάζεται ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος καλεί τους διαπραγματευτές Αθήνας (πρέσβη Αδ.Βασιλάκη) και Σκοπίων (πρέσβη Ζόραν Γιολέφκσι) στη Γενεύη στις 22 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το κλίμα για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια νέα πρόταση στο τραπέζι κι ότι η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών θα έχει κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί σε Σκόπια και Αθήνα στο διάστημα 6-8 Ιουλίου, οπότε και αναμένονται οι ουσιαστικές συνομιλίες.

Αν και δεν δηλώνεται ρητά από καμία πλευρά, η τελευταία πρόταση Νίμιτς που ρίχνει στο τραπέζι την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θεωρείται θετική βάση για διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα, δε, εκτιμά ότι η δυσκολία δεν θα είναι η συμφωνία για την ονομασία, αλλά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει διευρύνει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με επιχειρήματα περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, στα οποία δύσκολα θα συναινέσει η ελληνική πλευρά.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι το «αγκάθι» αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε «κλειδί» στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένονται έντονες αμερικανικές πιέσεις για την επίλυση. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι Αμερικανοί βλέπουν την ΕΕ να αποτυγχάνει στο Κόσοβο και στη Βοσνία και θέλουν οπωσδήποτε την ΠΓΔΜ μέσα στο ΝΑΤΟ».

Η Αθήνα δεν αναμένει αλλαγή στάσης της αμερικανικής ηγεσίας στην ουσία, αλλά στο ύφος, καθώς η νέα αμερικανική διοίκηση «θα πιέζει πια δημοσίως και με φανερές δηλώσεις και όχι παρασκηνιακά, όπως γινόταν επί Μπους».

Πάντως, ενδεικτικές των προθέσεων της νέας ηγεσίας της ΠΓΔΜ, που δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο νέος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι επιθυμεί έναν συμβιβασμό ο οποίος «δεν θα θίξει τη μακεδονική εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού μας», ενώ επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού Ν.Γκρουέφσκι ότι θα θέσει ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε πρόταση συμβιβασμού.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: